Egy Continental, Bridgestone minőségű autógumiknak mennyi km a kopási élettartama?
Egy 175/70-es Continantalt Józsi bácsi 50ezer kilométerig használ az öreg Opelján, ugyan azt a gumit, hülyegyerek Pistike a csapatós zsigulijával két túraversenyen képes elkoptatni(500km).
Vagyis egymáshoz képest százas (!) szorzó a "kopási élettartam".
Szerintem nem olyan bonyolult ez a kérdés, amihez konzultációt kell összehívni és szakemberek véleményét kikérni. ;)
A minta mélységének mérése sem tartozik a borzasztóan komplikált műszaki feladatok közé. Oda tartok egy, colostok vagy mérőszalag darabot és ha legalább 2mm mély, akkor béke van.
Azt azért hozzátenném, hogy minden véleménytől és méréstől függetlenül, ha 11éves a gumi, akkor DOBD EL!
1.
Függ a vezetési stílustól. Nem mindegy hogy nagyapám tekeri 40nel vagy én sportosan.
2.
Függ a típustól. Oké, legyen mondjuk Continental, de eco gumi (lassabban kopik, kisebb az ellenállása, de jobban csúszik vizen) vagy sport gumi (gyorsabban kopik de jól tapad)
3.
Ha kíméletesen közlekedsz, hiába marad meg a jó mintázat, nedves aszfalton csúszni fog, tehát cserés.
Sok mindentől függ, ahogy fentebb írták.
Nekem az Alfa-n (159-es, 2.4 JTDm, 209 Le-s, összkerekes) a nyári gumi 255/40R19-es Pirelli PZero Asimmetrico, idén március elején vettem rá, azóta 52 000 km van a gumiba, a hátsó profilmélysége most 2,1 mm az első 2,3 mm. Nekem március végétől szeptember közepéig (kb még két hetet kibírnak) lekopik egy szett Pirelli.
Most azon goldolkozom hogy otthon van a téli szett ami már egy téli szezont nem bír ki, kb. két hét múlva azt felrakatom és amíg beáll a tél, addig azt elhasználom, nyárit már nem akarok idén venni csak tavasszal hogy ne álljon a garázsban egész télen. Nem azért mert nem telik rá, hanem mert ha megveszem most, megyek vele lehet 2 hónapot és tenni kell fel a télit, akkor az ott áll egész télen, nincs mozgatva, keményedik az anyaga, ha tavasszal veszem meg akkor nem itthon áll 5-6 hónapot, a télit meg úgy is el kell használni mert az már nem lesz jó most télen, ahhoz már kopott. Télit meg idén kell venni, szóval így szoktam megoldani, hogy ami már nem bírna ki egy szezont, azt elhasználom mindig kereszt időben, kivéve a nyárit, azt nem használom télen, de az meg mindig elkopik mire tenni kell fel a télit, idén még hamarabb is mint ahogy számítottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!