Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hűtőfolyadék csere kell?

Hűtőfolyadék csere kell?

Figyelt kérdés
Az autómnál a gyártó nem ír elő a karbantartási utasításban csereintervallumot a hűtőfolyadéknak. Viszont az autós média mind arról beszél hogy azt bizony cseréli kell és nem is olyan ritkán (2-3 évenete). Na most az én autóm 8 éves, nem volt 2 mikor hozzám került, tehát nem volt még benne cserélve. A hűtéssel semmi baj nincs az égvilágon, a 40 fokos melegben városban klímával araszolva sem melegedett jobban mint az normális. Olvastam is róla hogy nem örök életű ez a folyadék, de félek lecserélni, mert akkor megbolygatnám a jól működő rendszert. Az is lehet hogy elkezdene valahol szivárogni, vagy lehet hogy tönkremenne a vízpumpa tömítése, nem?
2015. aug. 27. 08:26
 1/8 anonim ***** válasza:

"Az is lehet hogy elkezdene valahol szivárogni, vagy lehet hogy tönkremenne a vízpumpa tömítése, nem?"

Ugyan miért kezdene el szivárogni, ha eddig sem szivárgott? Ha az ásványvizes palackból megiszod a vizet, majd feltöltöd csapvízzel és rátekered a kupakot, az sem szivárog. Pedig kicserélted benne a folyadékot, hát szivárognia kellene. De hogy autónál maradjunk: az üzemanyag-ellátó rendszer tömítései sem adják meg magukat minden egyes tankolásnál, olajcsere után sem dől a motorból az olaj - miért pont a hűtőrendszer lenne más?

A folyadékot nem úgy kell leengedni, hogy szétbombázod az egész hűtőrendszert. Általában vannak leeresztőcsavarok, ezeket kitekered, kifolyik a lé, majd visszahajtod őket és betöltöd az új hűtőfolyadékot. Csak ott, a csavaroknál bontod meg a hűtőrendszert, de a tömítőalátét vagy a kúpos menet (attól függ, hogy tömít a csavar) nem ördöglakat, össze lehet rakni úgy, hogy utána évekig ne legyen vele gond. Ha nem nyúlsz a csőcsatlakozásokhoz, semmi okuk nincs rá, hogy szivárogjanak. A szivattyú tömítése is ilyen: ha nem bontod meg, mitől menne tönkre?

2015. aug. 27. 08:48
 2/8 anonim ***** válasza:

A hűtőfolyadékot kell cserélni!

Mert a benne lévő korozió gátló anyagok elfáradnak, és így idővel tönkreteszi a hütőt(kilyukad)

És még a benne lévő glikol/fagyálló) is elveszítheti a fagyállóságát idővel.

Így mindenképp érdemes 2-3 évente lecserélni a hűtővizet.

Kb 10 perces munka.

megéri.

Ha nem cseréled akkor rábachatsz ha esetleg egy -20 fokos téli napon a hütővíz megfagy és szétrepeszti a motor blokkot akkor nagy bajba leszel...

2015. aug. 27. 08:50
 3/8 A kérdező kommentje:
Azért nem most jöttem én ki az autós iskolából, voltak autóim, igaz nem cserélgetem őket mint más az alsó gatyát. Szóval vannak rossz tapasztalataim ezügyben. Ha valamiért hozzá kellett nyúlni a hűtőrendszerhez, mindig volt utána valami gebasz, mert én is úgy "mentem neki" mint te, hogy "mi baj lehet?". Hát baj az mindig volt. Idén a motoromban cseréltem hűtőfolyadékot. Minden rendben is volt utána addig amíg nem kerültem dugóba a városban (nem pici motor), na akkor elkezdett folyni a lé a sapkánál. Nem is igazán tudtam rájönni hogy miért és nem is a tömítésnél folyt, hanem ahol a záró rész van a sapkafedélbe rakva (fém sapka). Rengeteget kínlódtam vele, már úgy volt keresnek kell hozzá új sapkát és akkor valahogy, a sokadik le-fel rakásnál elállt. Hát azóta is úgy van, de nem vagyok 100% nyugodt.
2015. aug. 27. 09:03
 4/8 A kérdező kommentje:
#2: Igen, ugyanezt lehet máshol is olvasni, de miért nem írja elő akkor a gyár a cserét. Minden sz*r elő van írva, fékfolyadék csere is (idén cseréltem, olyan volt a régi folyadék mint az új...), meg hogy mit kell ellenőrizni, de hűtőfolyadék csere, na az nincs.
2015. aug. 27. 09:08
 5/8 anonim ***** válasza:
9%

a rendszerváltás óta csak új autóim vannak(voltak) egyikben sem cseéltem soha semmit.

A mostanit iy újonan vettem, tíz éves, de még nem cseréltem sem hűtőfolyadékot, sem fékfolyadékot, sem automata-váltó olajat, sem gyertyákat...

nem is írja elő a gyár..ez egy japán kocsi(a többi is az volt), a műszaki vozsgákon minden előkészítés nélkül átment(ek)..

nem megy tönkre sem a vízpumpa, sem a főfékhenger, sem a munkahengerek, sem az automata váltó...elég a kopókat cserélni...

annyi hülyeséget, rémhírt olvasni...jobb mint a kabaré..

azt nem árt tudni, hogy a gyárak az autókat eleve hülyebiztosra tervezik..én évekig dolgoztam sivatagban, ahol csak japán kocsijaink voltak..néha olaj utántöltés, esetleg az akksiba víz,aztán annyi..az én mazdám több tízezret ment embertelen körülmények között...egyszer rohadtam le, mert az aksiban egy csepp elektrolit sem volt...(elfelejtettem)ma már hírből sem ismerem az utántöltős akksit.

ezekből a hozzászólásokból leszűrheted ami neked tetszik..persze lesz, aki a másikat ekézi..

2015. aug. 27. 10:21
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

5 ös:

Attól hogy te nem cseréltél 10 évig semmit, lehet hogy a szerviz ezt megtette helyetted.

Az hülyeség hogy nem kell cserélni semmit az autókban.

És hogy az autokat "hülye biztosra" csínálnák?:)

Vicces:)

2015. aug. 27. 10:53
 7/8 anonim ***** válasza:
Ezt a 2-3 éves mizériát én se értem a fagyállónál meg a fékfolyadéknál. Újonnan vásárolt 17 éves kocsinkban mindkettő az amit a gyár belerakott. Szerintem kicsit átestek a ló másik oldalára ezzel. Annyira aggódnak emiatt a gyártók, mellette pedig olajcserére 30 ezer kilométert adnak meg..
2015. aug. 27. 11:51
 8/8 A kérdező kommentje:
Na igen, akkor most legyen okos az ember. Valószínűleg az lesz hogy a következő vezérműszíjcserekor (még 3-4 év), amikor a vízpuma is cserélve lesz, lecserélem a hűtőfolyadékot is, aztán lesz ami lesz, majd megoldom. Köszi a válaszokat!
2015. aug. 27. 12:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!