Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Vezetői engedély nélküli...

Vezetői engedély nélküli közúti baleset okozása és közúti veszélyeztetés, milyen büntetés jár ezért?

Figyelt kérdés
Vezetői engedély nélkül vittem haza haveromat a kocsijával, mert ő részeg volt. Sajnos meghúztam egy parkoló autót, közben feljelentettek és kiérkeztek a rendőrök. Haverom, mindent magára vállalt. Ellene ittas vezetés miatt és közúti baleset miatt indult eljárás. Bent még nem volt vallomást tenni, de volt vérvétel stb... és bevonták a jogosítványát is. Ezt utólag korrigálni szeretnénk, mert józanul másnap már máshogy látjuk a helyzetet. Be szeretnénk vallani, hogy én vezettem, ő pedig részegen el akarta vinni a balhét... Milyen büntetés jár ezért kettőnknek?

2015. aug. 24. 10:38
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
89%

Ezt semmi értelme bevallani...

A haverodnak most elveszik a jogsiját, kap egy pénzbüntetést és kifizeti a kárt a másik kocsjában oszt' csókolom.

HA bevalljátok az igazat ez történik:

- Haverodnak így is úgy is elveszik a jogsiját, mert átengedte neked a vezetést (senkit nem érdekel, hogy ő nem tudta, hogy neked nincs jogsid, az ő felelőssége ezt ellenőrizni)

- Hamis tanúzás miatt mind a kettőtöket elővesznek, ami nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, tehát priuszotok lesz

- nem csak őt, hanem téged is megbüntetnek majd és eltiltanak a jogosítvány szerzéstől

Tehát a valós verzióért sokkal keményebb lenne a bünti, mint a mostaniért és te akár mennyire szeretnéd nem tudnád megoldani, hogy ő visszakapja a jogosítványát.

2015. aug. 24. 11:40
 12/17 anonim ***** válasza:
90%
Ahogy előttem írják, haverodnak így is úgy is ugrott a jogsi. Tulajdonképpen hiába valljátok most már be az igazat, jobb nem lesz. Sőt.
2015. aug. 24. 13:24
 13/17 anonim ***** válasza:
80%

Ezt miért itt kérdezed meg?!?!?

A válaszokból is látszik, hogy senki se jogász.

Kérj időpontot egy ügyvédtől, meséld el neki mi történt és ő megbízhatóbbat fog mondani.

A helyedben inkább kicsengetnék 5-10.000 Ft-ot egy szakszerű véleményre, mint elbaszni az életem.

De ez csak az én véleményem.

2015. aug. 24. 15:36
 14/17 A kérdező kommentje:
Utolsó! Igazad van, ezt fogom tenni... Többieknek is köszönöm
2015. aug. 25. 22:30
 15/17 anonim ***** válasza:
61%
Csengess csak ki 5-10000 forintot, ha nem vagy képes felfogni, hogy rosszabbul fogtok járni, ha bevalljátok az igazat...
2015. aug. 26. 13:01
 16/17 anonim ***** válasza:

Csak azt is vegyétek figyelembe, hogy ittas vezetésért és baleset okozásáért már valószínűleg nem csak a vezetéstől tiltják el, hanem szabadságvesztést is kaphat, rossz esetben letöltendőt... Ez azért már nem fér bele a haverkodásba és nem annyi, hogy kárpótlásul fizetsz neki ezt-azt.

Meg ajánlom figyelmedbe a Btk. 275.§-át. Meg a 281.§-t is. Márpedig nem bíznék abban, hogy a haverod végig tartani fogja a száját pusztán azért, hogy neked jobb legyen. Ebben az esetben viszont elég csúnyán megütheted a bokádat.

A baleset nem járt személyi sérüléssel, úgyhogy annyira nem nagy kaland, inkább polgári ügy, zsebbe menős lesz, az biztos, de valószínűleg megússzátok letöltendő szabadságvesztés nélkül.

2015. szept. 6. 11:51
 17/17 anonim válasza:

jogositvanycentrum.com

Én őket kérdeztem anno...

2015. nov. 12. 00:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!