Mi a katalizátor szerepe?
kis pontosítás
CO, HC és NOx a veszélyes gáz, ezeket kell átalakítani a környezet számára kevésbé megterhelő gázokká.
A CO-t CO2-re, a nitrogén-oxidokat (NOx) N2-re és O2-re, a HC-t CO2-re és H2O-ra alakítja a katalizátor.
A katalizátor egy ilyen kis rácsos keresztmetszetű áramlási tér. Azért van felosztva sok apró rácsra, hogy minél nagyobb felületen találkozzon a gáz a falra felvitt nemesfém-réteggel (ezért olyan drága).
Igen, mivel valamilyen szinten fojtásként működik, minimális szinten fog a teljesítményen, de azért elég ügyes emberek tervezik ezeket is, nyilván cél a minél kisebb áramlási ellenállás, de tény, hogy van.
És nem, műszakin katalizátor nélkül nem megy át az autó, mert túl magas lesz a károsanyag kibocsátása.
2-es nagyon jó választ adott.
Én még válaszolnék arra a kérdésedre is hogy várható e teljesítménynövekedés ha kivesszük a katalizárot. Nos erre nem lehet egyértelműen igennel válaszolni, jóllehet valóban okoz némi ellenállást a kipufogógáz áramlásában. A katalizátor egy jól megtervezett rendszer része. A kipufogó többi része, a motor vezérlése, stb. is úgy van megtervezve hogy ez az ellenállás jelen van. Ha kivesszük, megváltozik a motor (a rendszer) működése tehát a gyárilag meghatározott paraméterek nem lesznek már helytállóak. Ebből fakadóan az is előfordul hogy gyengébb lesz a motor. Mondok is egy példát neked. Volt nekem 2 db E30-as BMW-m. Egyik sem volt katalozátoros, de mindkettőn szétrohadt a kipufogó amíg nálam voltak. Az egyiken a hátsó dob, a másikon az első. Számomra kissé meglepő módon mind a kettő rosszabbul kezdett el menni amikor a kipufogó r*hadt hangos lett. Felborult a rendszer működése, ezt gyengüléssel (is) jelezték. Nem is erőltettem őket sokáig, gyorsan dobot cseréltettem illetve a másikon magam hegesztettem meg a dobot és láss csodát felélénkültek újra.
2-es nagyonjó választ adott,csak nem igaz.
Bárhol bármikor átmegy kat.nélkül az autó,csak más környezetvédelmi besorolást kap. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!