Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Minden irányjelzénél hátra...

Minden irányjelzénél hátra kell néznem?

Figyelt kérdés
Sziasztok.Járok autót vezetni,már van 4 órám,az oktatóm rendes nagyon,viszont nem igen vettem ki belőle,hogy minden irányjelzésnél hátra kell-e nézni.Amikor mondjuk egy kocsisort kerülök ki,akkor először ugye irányjelzőt kirakom,tükörbe nézek,és utána hátra is nézek,de ezt mind nem tudom megcsinálni olyan gyorsan,mert amikor már hátranézek,akkor már a fél kocsisort elhagytam.Jobbra kanyarodáskor gondolom nem kell hátrafele nézegetnem,mert ugye jobbról nem előzhet senki,csak ugye ha több forgalmi sáv van.Kérlek titeket világosítsatok fel,mi hogy van.Köszönöm a válaszokat!

2015. ápr. 30. 19:39
 1/8 anonim ***** válasza:
92%
Elvileg kell mindig, és hidd el, nem hülyeség,találkoztam már jó pár olyan helyzettel, mikor jó, hogy belenéztem a holttérbe
2015. ápr. 30. 19:53
 2/8 A kérdező kommentje:
találkoztam itt interneten olyannal,hogy elég csak arra elnéznem amerre kerülök,mert balesetveszélyes hátrafele nézni.Ez szerintem is így van,mert sokszor megkeveredek amikor hátrafelé nézek.Akkor ez így jó vizsgán,hogy mondjuk balra kerülök,és balra elfordítom a fejem?
2015. ápr. 30. 20:10
 3/8 anonim ***** válasza:
88%

előzéskor, kikerüléskor, balra kanyarodáskor bal oldalon a holttérbe be kell nézni. sávváltáskor mindkét oldalon.

elvileg jobbra kanyarodáskor nem kell a holttérbe benézni, mert jobbratartás miatt elvileg nem férhet be melléd kósza bicajos, motoros. gyakorlatilag beférnek/beférünk mindenhova, szóval ajánlatos, igen, mindig a holttérbe nézni.

2015. ápr. 30. 20:37
 4/8 anonim ***** válasza:
92%

méghogy jobbra kanyarodáskor nem előzhet senki? jééézusom.. láttál már biciklist? nem? nos az fog előzni jobbról is, mert siet..

a tükör a legnagyobb segítség..jobbra-balra..elég egy pillantás a jól beállított tükrökbe, akkor nem érhat meglepetás...motorra, mopedre, biciklistára különösen kell figyelni...

állandóan sietnek, és ezért nem érted honnan került elő..ha döccentél a kanyarban, akkor már késő.

2015. ápr. 30. 21:07
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem hátra kell nézned, hanem oldalra, mégpedig úgy, hogy azt a vizsgabiztos - aki a hátsó ülésen mögötted ül - egyértelműen érzékelje.

Ez egy határozott fejfordítás abba az irányba, amerre tovább haladni szándékozol, de nem visszafelé a hátsó ablakon kell kikandikálni, ugyanis nem a mögötted lévőket ellenőrzöd ezzel, hanem arról győződsz meg, hogy melletted, a holt térben nincsen senki, és semmi...

Amíg erről meg nem győződtél, nem szabad megkezdeni az irányváltoztatást, nem sávváltás, kanyarodás közben kell ellenőrizni, hanem előtte.

Tükörbe nézve nehéz felmérni a valós távolságot, a másik jármű sebességét.

Sávváltáskor, sokszor jön mögötted a másik sávban jármű, kérdés, hogy beférsz-e biztonsággal elé, vagy sem...

Megy az index, belenézel a tükörbe, látod, hogy jön a sávban egy jármű, de úgy érzed, még biztonsággal sávot tudsz váltani...

Meg kell győződni róla, hogy ez valóban így van-e, oldalra nézel.

Ekkor valós képet kapsz a helyzetről: melletted szabad a sáv, a periférikus látómezőben megpillantod az autód hátuljánál is az utat, ha ott nincs senki, és semmi sávot válthatsz.

Ennél az oldalra pillantásnál megtörténhet, hogy belóg a látómezőbe egy másik jármű, amely vagy a másik sávban érkezik nagyobb sebességgel, vagy mögüled bújt ki - ilyenkor nem váltasz sávot, amíg meg nem győződöl róla, hogy a másik mit művel.

Jobbra irány váltás előtt is oldalra kell nézni, biciklisek, robogósok, motorosok tudnak meglepetést okozni.

A biciklisek nem biztos, hogy ismerik a KRESZ-t, csalinkáznak össze-vissza, előznek jobbról, a motorok pedig hihetetlen gyorsulásra képesek, az egyik pillanatban még nincs ott senki, a következő pillanatban már ott van a motoros...

Vizsgán a fejfordítás elmulasztásáért megbuktathatnak, úgyhogy gyakorold.

Nem kell derékból forogni, a vállad fölött kell oldalra-vissza nézned egy pillanatra, és csak azt követően kezdheted meg az irányváltást. Előzés közben hátra felé forgolódásért is megbuktathatnak, de a vizsgáig erről le fogsz szokni, rá fogsz érezni az oldalra nézés lényegére

2015. máj. 1. 00:56
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.Következő alkalommal megkérdezem az oktatómat,hogy tényleg jó-e így,mert ő azt mondta,hogy indexnél mindig hátra kell nézni,de logikus,hogy elég csak oldalra elnéznem,a hátrafelé nézegetés hülyeség szerintem.
2015. máj. 1. 09:12
 7/8 anonim ***** válasza:

Elméletileg nem férnének be a kerékpárosok mi?:)

A tegnapi termésem:

[link]

Nem mondom, hogy nem mehettem volna közelebb a padkához, de azért súrolnom ugye nem kell. És ezen a képen nem én előzőm a gyereket, hanem ő engem. (ugyanis korábban már szabályosan kielőztem)

Gondoltam rá, hogy direkt lehúzódom még korábban, de ezektől kitelik, hogy leviszi a tükrömet, akkor meg én leszek lesittelve tettlegességért. Szerencsére pár utcával alrébb lefordult és másokat boldogított.

Pontosan ezért kellene rendszám a kerékpárosokra is a főúton.

2015. máj. 1. 11:10
 8/8 anonim ***** válasza:
Balra oldalra kell kinézni a holttérbe, jobbra hátra, a ajobb hátsó ablakon.
2015. máj. 1. 11:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!