Minden irányjelzénél hátra kell néznem?
előzéskor, kikerüléskor, balra kanyarodáskor bal oldalon a holttérbe be kell nézni. sávváltáskor mindkét oldalon.
elvileg jobbra kanyarodáskor nem kell a holttérbe benézni, mert jobbratartás miatt elvileg nem férhet be melléd kósza bicajos, motoros. gyakorlatilag beférnek/beférünk mindenhova, szóval ajánlatos, igen, mindig a holttérbe nézni.
méghogy jobbra kanyarodáskor nem előzhet senki? jééézusom.. láttál már biciklist? nem? nos az fog előzni jobbról is, mert siet..
a tükör a legnagyobb segítség..jobbra-balra..elég egy pillantás a jól beállított tükrökbe, akkor nem érhat meglepetás...motorra, mopedre, biciklistára különösen kell figyelni...
állandóan sietnek, és ezért nem érted honnan került elő..ha döccentél a kanyarban, akkor már késő.
Nem hátra kell nézned, hanem oldalra, mégpedig úgy, hogy azt a vizsgabiztos - aki a hátsó ülésen mögötted ül - egyértelműen érzékelje.
Ez egy határozott fejfordítás abba az irányba, amerre tovább haladni szándékozol, de nem visszafelé a hátsó ablakon kell kikandikálni, ugyanis nem a mögötted lévőket ellenőrzöd ezzel, hanem arról győződsz meg, hogy melletted, a holt térben nincsen senki, és semmi...
Amíg erről meg nem győződtél, nem szabad megkezdeni az irányváltoztatást, nem sávváltás, kanyarodás közben kell ellenőrizni, hanem előtte.
Tükörbe nézve nehéz felmérni a valós távolságot, a másik jármű sebességét.
Sávváltáskor, sokszor jön mögötted a másik sávban jármű, kérdés, hogy beférsz-e biztonsággal elé, vagy sem...
Megy az index, belenézel a tükörbe, látod, hogy jön a sávban egy jármű, de úgy érzed, még biztonsággal sávot tudsz váltani...
Meg kell győződni róla, hogy ez valóban így van-e, oldalra nézel.
Ekkor valós képet kapsz a helyzetről: melletted szabad a sáv, a periférikus látómezőben megpillantod az autód hátuljánál is az utat, ha ott nincs senki, és semmi sávot válthatsz.
Ennél az oldalra pillantásnál megtörténhet, hogy belóg a látómezőbe egy másik jármű, amely vagy a másik sávban érkezik nagyobb sebességgel, vagy mögüled bújt ki - ilyenkor nem váltasz sávot, amíg meg nem győződöl róla, hogy a másik mit művel.
Jobbra irány váltás előtt is oldalra kell nézni, biciklisek, robogósok, motorosok tudnak meglepetést okozni.
A biciklisek nem biztos, hogy ismerik a KRESZ-t, csalinkáznak össze-vissza, előznek jobbról, a motorok pedig hihetetlen gyorsulásra képesek, az egyik pillanatban még nincs ott senki, a következő pillanatban már ott van a motoros...
Vizsgán a fejfordítás elmulasztásáért megbuktathatnak, úgyhogy gyakorold.
Nem kell derékból forogni, a vállad fölött kell oldalra-vissza nézned egy pillanatra, és csak azt követően kezdheted meg az irányváltást. Előzés közben hátra felé forgolódásért is megbuktathatnak, de a vizsgáig erről le fogsz szokni, rá fogsz érezni az oldalra nézés lényegére
Elméletileg nem férnének be a kerékpárosok mi?:)
A tegnapi termésem:
Nem mondom, hogy nem mehettem volna közelebb a padkához, de azért súrolnom ugye nem kell. És ezen a képen nem én előzőm a gyereket, hanem ő engem. (ugyanis korábban már szabályosan kielőztem)
Gondoltam rá, hogy direkt lehúzódom még korábban, de ezektől kitelik, hogy leviszi a tükrömet, akkor meg én leszek lesittelve tettlegességért. Szerencsére pár utcával alrébb lefordult és másokat boldogított.
Pontosan ezért kellene rendszám a kerékpárosokra is a főúton.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!