Mi a különbség a fékbetét és a fékpofa között? és ezek milyen anyagból vannak hogy kopik?
A dobfékben két, nagyjából félkör alakú vasdarab feszül neki a fékdobnak belülről kifelé. Ezek a fékpofák. Mivel a vasdarab az acél fékdobon nem nagyon súrlódik, ezért a dobbal érintkező felületére felvisznek egy itthon csak "ferodó" vagy "ferodol" néven ismert anyagot. Ez így, együtt alkotja a fékbetétet. De tárcsaféknél meg csak fékbetét van: a súrlódóbetét hátán van annyi acél, hogy lehessen rögzíteni, azt' jóvan.
A fékpofa általában préselt acél, a palást és a merevítőborda külön darabból készül, amit pont- vagy ívhegesztéssel rögzítenek egymáshoz. Ritkán előfordul öntött acél vagy alumínium fékpofa is, én még csak motoron láttam ilyet, ahol a súrlódóbetét cserélhető a pofán.
A súrlódóbetét anyaga... Na, az többféle lehet. Nem mennék bele, mert annyira azért nem értek hozzájuk. Azt tudom, hogy azbesztet már nem használnak benne, egyébként pedig szintereléssel készül. Acéltartalma szokott lenni, grafitot is tartalmaz, a mátrixa nem tudom, mi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!