A felni és a gumi mérete hogyan változtatja a fogyasztást és a teljesítményt?
A nagy felni nehezebb, amit forgatni kell, ezért az több energiát igényel. Ezért nőhet a fogyasztás. Halkan jegyzem meg, ha normál körülmények között használod, akkor nem raksz fel akkora felnit aminél a fogyasztás számottevő lenne. Tehát télivel többet fog enni valószínűleg, mint a nagy nyári felnivel. Legalábbis nekem a 15" télivel kb ugyanannyit eszik, mint a 17" nyárival.
A futóművet pedig azért veszi igénybe jobban, mert logikus módon, ha növeled a felni átmérőjét, akkor csökkenteni kell a gumi oldalfalát, hogy összességében ugyanaz az átmérő maradjon. A gumi rugózik, rugalmas, a felni nem. Ezért a korábban a gumiban elnyelt rezgések egy része a futóműre kerül át. Szilentek, gömbfejek valamivel hamarabb lesznek csereérettek. De szintén a saját példámat hozva, 15" téli 17" nyári (előbbi a gyári méret) 64.000 km óta nem kellett a futóműhöz nyúlnom.
Az előttem író teljesen jól leírta és egyetértek vele.
Szintén 15"-os a téli gumim, a nyári meg 17".
A fogyasztásban nálam sincs különbség. Mivel a 17"-os felnin lévő gumi oldalfala sokkal vékonyabb, kevésbé ballonos, kevésbé rugózik, így az úthibákon érezhetően jobban ráz.
Az én autómban most van 228.000km, a futómű, lengéscsillapítók még a gyáriak, megbontani még sosem kellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!