Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Üveges fékbetét milyen problém...

Üveges fékbetét milyen problémákat okozhat?

Figyelt kérdés

Kocsi típusa: 97-es Polo

A fékbetétek és a tárcsák 4 hónapja lett cserélve. Egy hónapja elkezdtem érezni, hogy csökkent a fékhatás. Két szerelőnél jártam, az egyik azt mondta, hogy a betétek és a tárcsa is totál rozsdás, mindkettőt cseréni kell.

Egy másik szerelő azt mondta, hogy a félbetétek megüvegesedtek, ezért ezeket kellene cserélni. Szerinte azért üvegesedett be, mert rossz minőségű betétet tettek bele.

Kérdések:

Mit jelent az, hogy üveges a fékbetét?

Mitől lehet üveges a betét?

Az üveges betét okozhatja-e a féktárcsa idő előtti kopását, eldeformálását, stb?

Előre is köszönöm!

2015. márc. 19. 12:01
 1/3 anonim ***** válasza:

Hőhatás miatt üveges lehet egy rosszabb minőségű fékbetét, ami nagyban ront a fékhatáson.

De egy kis google keresés alapján amúgy 3 perc alatt találtam rengeteg infót még róla.

A fékbetét felületének „üvegesesdése”.

A fékbetét felső vékony rétegének anyagstruktúrája megváltozott, üveg kemény lett és

repedezett.

A hiba keletkezésének az okai:

A hiba oka a fékek túlmelegedése, a rövid ideig tartó nagyon magas hőhatás. Rövid ideig tartó erős fékezések alkalmával jön létre főként, ha gyakran ismétlődik.

Hatásai a fék működésére:

A fékezés kezdetének átmeneti késedelme.

Javaslat:

Megfelelő fékhasználat mellett a fékbetét „üveges” felülete lekopik. Érdemes a járművet vezető sofőrt kikérdezni annak érdekében, hogy megismerjük vezetési stílusát. Amennyiben a sofőr nem megfelelően használja a féket, tanácsos őt figyelmeztetni arra, hogy a vezetési stílusa milyen hatással van a fékek állapotára.

2015. márc. 19. 12:30
 2/3 pozitron65 válasza:
Üveges fékbetét rosszabb minőségü vagy hósszú ideig ható fékezésnél alakulhat ki a fékbetét tulmelegedése miatt. Enyhén beragadt fékmunkahenger, nem megfelelően mozgó úszónyereg, nem megfelelő fékolaj használatakor bedagadhat a gumi fékcső. A fékhatás csökken előfordulhat csikorgo hang is ez azért már durva hibánál. A féktárcsának sem tesz jót mert az üveges felület keményebb jobban koptatja.
2015. márc. 19. 12:35
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Googliban én is kerestem a "üveges fékbetét" sztingre, de értelmes találat egy sem volt..

A vezetési stílusom nem indokolja az üvegesedést, bár volt 1-2 erős fékezésem kb pont egy hónapja... akkor várok kicsit, hátha megjavul, és ahogy a javaslatban írták: a fékbetét „üveges” felülete lekopik...

2015. márc. 19. 12:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!