Üveges fékbetét milyen problémákat okozhat?
Kocsi típusa: 97-es Polo
A fékbetétek és a tárcsák 4 hónapja lett cserélve. Egy hónapja elkezdtem érezni, hogy csökkent a fékhatás. Két szerelőnél jártam, az egyik azt mondta, hogy a betétek és a tárcsa is totál rozsdás, mindkettőt cseréni kell.
Egy másik szerelő azt mondta, hogy a félbetétek megüvegesedtek, ezért ezeket kellene cserélni. Szerinte azért üvegesedett be, mert rossz minőségű betétet tettek bele.
Kérdések:
Mit jelent az, hogy üveges a fékbetét?
Mitől lehet üveges a betét?
Az üveges betét okozhatja-e a féktárcsa idő előtti kopását, eldeformálását, stb?
Előre is köszönöm!
Hőhatás miatt üveges lehet egy rosszabb minőségű fékbetét, ami nagyban ront a fékhatáson.
De egy kis google keresés alapján amúgy 3 perc alatt találtam rengeteg infót még róla.
A fékbetét felületének „üvegesesdése”.
A fékbetét felső vékony rétegének anyagstruktúrája megváltozott, üveg kemény lett és
repedezett.
A hiba keletkezésének az okai:
A hiba oka a fékek túlmelegedése, a rövid ideig tartó nagyon magas hőhatás. Rövid ideig tartó erős fékezések alkalmával jön létre főként, ha gyakran ismétlődik.
Hatásai a fék működésére:
A fékezés kezdetének átmeneti késedelme.
Javaslat:
Megfelelő fékhasználat mellett a fékbetét „üveges” felülete lekopik. Érdemes a járművet vezető sofőrt kikérdezni annak érdekében, hogy megismerjük vezetési stílusát. Amennyiben a sofőr nem megfelelően használja a féket, tanácsos őt figyelmeztetni arra, hogy a vezetési stílusa milyen hatással van a fékek állapotára.
Köszönöm!
Googliban én is kerestem a "üveges fékbetét" sztingre, de értelmes találat egy sem volt..
A vezetési stílusom nem indokolja az üvegesedést, bár volt 1-2 erős fékezésem kb pont egy hónapja... akkor várok kicsit, hátha megjavul, és ahogy a javaslatban írták: a fékbetét „üveges” felülete lekopik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!