Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A fogyasztás csak a fordulatsz...

A fogyasztás csak a fordulatszámtól függ?

Figyelt kérdés
Tegnap beültem haverom kocsijába, és városba 2. fokozatban 50 km/h-val ment, a fordulatszámmérő pedig 4500-at mutatott!!! Gondoltam magamban hogy ez teljesen hülye. Biztos rengeteget fogyaszt a kocsija városban. Ha 5-ödikben 4500-at pörög a motor, akkor is ugyanannyit fogyaszt, mintha 2-esben pörgetnék 4500-as fordulaton?
2015. febr. 8. 16:22
 1/9 anonim ***** válasza:
84%
Hát so-so ez a logika. De azért van némi különbség. Minden fordulatnál benzint veszt a kocsi, minnél többet forog annál többet veszít (vagyis fogyaszt) ez a logika.
2015. febr. 8. 16:31
 2/9 A kérdező kommentje:
Végül is ha logikusan belegondolunk, akkor 2. fokozatban 4500-nál a motornak "hatalmas" nyomatéka van, és a motorban is elég nagy az ellenállás. 5. fokozatban pedig az autónak sokkal kisebb a nyomatéka (rámész egy kis emelkedőre rögtön lejjebb esik a sebesség), és a motorban is ugyanakkora az ellenállás.
2015. febr. 8. 16:38
 3/9 Dörmögő ***** válasza:
100%

5-ben többet fogyaszt 4500-nál mint 2-ban 4500-nál. Mert 5-ben nagyobb a sebesség, és a sebességnövekedés négyzetével növekszik a legyőzendő légellenállás. Dupla akkora sebességnél négyszer akkora a légellenállás.

De azért városban illik legalább 3-ban, 4-ben közlekedni.

2015. febr. 8. 16:38
 4/9 anonim ***** válasza:

Lényegében arról van szó, hogy belősz magadna kegy fordulatot amit tartani akarsz. Én 1700-2000 között inkább 2000-nél tartom a kocsit. (dízel), ha ezt túllépi, akkor váltok, ha alatta van, akkor is.

Mondjuk 2-esben menni 50km/h -val dízellel és benzinessel is hülyeség. Hacsak nincs valami technikai oka, vagyis inkább műszaki hibája.

2015. febr. 8. 16:39
 5/9 A kérdező kommentje:
Jobban belegondolva hülyeség hogy csak a fordulatszámtól függ a fogyasztás. Saját tapasztalat: 3000 ezres fordulton mentem a kocsimmal 5-ödikben, 5,5 liter fogyasztást írt ki, egy nagy emelkedőhöz értem, annyira nyomtam a gázt hogy az autó tartsa a 3000 ezres fordulatot, és a fogyasztás rögtön felugrott 9,5 literre. Jó nagy emelkedő volt. Hülyeséget kérdeztem.
2015. febr. 8. 16:44
 6/9 anonim ***** válasza:
Ez egy elég összetett dolog, az viszont biztos hogy a barátod vagy hülye vagy autóversenyző, mert egyenletes haladáshoz semmi szükség nincsen ilyen fordulatszámra. Viszont ha azt akarja hogy bármikor ugorjon az autó, mondjuk egy előzés vagy forszírozott sávváltás miatt akkor jól csinálja, dehát az nem is a spórolásról szól.
2015. febr. 8. 17:08
 7/9 anonim ***** válasza:

A barátod az egyik véglet, az én kollégám meg a másik. Egy kis 1.4-es benzines motornál 1200-1300-as fordulatnál már fölvált. Rossz hallgatni ahogy búg, remeg, kínlódik szerencsétlen motor. Az ő elmélete szerint így fogyaszt legkevesebbet az autó, de ez hülyeség.

Egy optimális fordulaton érdemes tartani, nagyjából 2000 körül.

2015. febr. 8. 17:25
 8/9 A kérdező kommentje:

Az anyja vezette az autót :D

Mondjuk volt egy kis lejtő, de nem indokolta semmi sem a 4500-as fordulatot. 4-edikben 55 vagy max 60-al simán lehetett volna menni ott.

2015. febr. 8. 18:06
 9/9 anonim ***** válasza:
Aki azt írta (és komolyan is gondolja),hogy 100km-re vetítve 2-esben 4500-as fordulaton kevesebbet eszik az autó mint 5.-ben 4500-ön,az most tűnjön el a közlekedés topicból!
2015. febr. 8. 18:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!