Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha kiveszem a gyertyát az...

Ha kiveszem a gyertyát az autóból, akkor tényleg nem szabad már vissza tenni?

Figyelt kérdés

Olyan volt mintha 3 henger menne, nem volt húzása az autónak. Megnéztem a gyertyát, nincs-e rajta valami rendellenes és vissza tettem.

Beszéltünk ismerőssel és leszedte a fejem, hogy ilyet nem lehet csinálni, ha kiveszem nem tehetem vissza!

Ez igaz?

Én annyira értek a kocsikhoz, hogy megtankolom, izzót, biztosítékot, gyertyát ki tudom cserélni.

Akkor vegyek most már másik gyertyát és addig ne is menjek vele?

2014. nov. 22. 18:59
 1/9 anonim ***** válasza:
48%
Bőven vissza teheted. Ha nem 10-jére veszek ki meg teszed meg, akkor nm lesz semmi gond. Ilyenkor egy üreges tömítés szokott összemenni benne, ami már nem úgy tömít mint előtte. De ha 1x 2x kiveszed, semmi baja nem lesz. Vissza teheted nyugodt szívvel.
2014. nov. 22. 19:34
 2/9 anonim ***** válasza:

Miért ne tehetnéd vissza? Talán megromlik a levegőn? Ha nem ejted el a kiszerelt gyertyát, nyugodtan vissza lehet tenni. Arra figyelj, hogy ne kerüljön kosz a motorba a gyertyanyíláson át - ha nagyon mocskos valamiért a gyertya környéke, először megtörölgeted, utána szeded ki. De hacsak nem okádja a szelepfedél alól az olajat a motor, nem olyan koszos az.

A gyertyán található egy tömítőgyűrű, néhányan még mindig azt hiszik, hogy ez olyan, mint a féltengely roppantógyűrűje, amit csak egyszer lehet használni. Pedig nem így van: ha a gyertyát megfelelő nyomatékkal húzod meg, a tömítőgyűrű rugalmas alakváltozást szenved és kiszereléskor még vissza tud állni az eredeti méretére, újabb beszereléskor tehát ismét tömíteni fog. Ha ész nélkül túlhúzod, akkor legközelebb már nem fog tömíteni, mert megroppan. De egyrészt ez nem tesz jót a könnyűfém hengerfejbe fúrt menetnek, másrészt ilyenkor is csak a tömítőgyűrűt kell cserélni (bár azt meg sehol nem lehet külön kapni).

2014. nov. 22. 19:38
 3/9 A kérdező kommentje:
50 kilós nő vagyok, nem sok esélyem van túlhúzni. :) De ésszel csináltam. Nem volt olajos, sem koszos. Utána beindítottam, nem dadogott nem volt semmi rendellenes hangja. Cseréltem már gyertyát. Én sem gondoltam ha megnézem utána már nem jó. Nem is igazán értettem ezt a kirohanást. Mindig magamnak szerelem a kocsit. Eddig még nem sikerült kárt tenni benne. :D
2014. nov. 22. 19:50
 4/9 anonim ***** válasza:

Viszont ha már kiszeded, akkor érdemes ellenőrizni a hézagot egy hézagmérővel, mert az a használat során elállítódik, és néhány típusnál képes a gyújtótrafót is hazavágni a túl nagy gyertyahézag. (Pl. a Renault Valeo trafóit) A nygobb gond az, hogy ha nem megy minden henger, hiába veszed ki a gyertyát, szabad szemmel nem fogod látni ha már nem jó - pl. ha átüt a kerámia szigetelésnél - ezért szokták inkább kicserélni ha a motor rendetlenkedik.

Amúgy dicséretes az igyekezeted, a feleségem is képes tűsarkú cipőben kisestélyiben kereket cserélni, ezért (is) vettem el...

:D

2014. nov. 22. 21:24
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszi! :D

Nem méregetem a hézagot, ráfér már egy gyertyacsere. De csak hétfőn tudok venni. Remélem csak az a baja. De holnap még használnom kell, vagyis kellene a kocsit. Üresben felpörgettem a motort egy rövidke időre, utána ment a 4-ik henger is. Ezért gyanús, hogy gyertya baja van.

2014. nov. 22. 22:39
 6/9 anonim ***** válasza:
100 szor is ki be tekerheted tuti:)
2014. nov. 26. 19:15
 7/9 A kérdező kommentje:

Kicseréltem a gyertyákat. moat meg hidegen úgy rángat, hogy majd kiesek a kocsiból. ( a gyerek meg hátul kiabál "mit csinálsz már anya?") :D 1, 2 be rángat nem akar felpörögni. Csak úgy tudok indulni, hogy nagyon finoman adok gázt, 2 megint nagyon finom gáz, Aztán gyors 3ba vágom, onnan visz rendesen. Melegen már semmi baja. Indul pöccre. Alapjárat normális. Csak 1-2be nem szereti a gázadást. Gyújtókábelt is cserélni kéne?

Vagy ne nézzetek hülyének, de a kuplungtárcsa nem lehet? Megköszönném a segítséget, jó tanácsokat. 1.4 benzines. Ford 95-ös.

2014. nov. 26. 21:00
 8/9 anonim ***** válasza:
Én inkább a idegindító rendszer környékén néznék szét, amit leírtál arra utal, hogy kevés üzemanyagot kap hidegen.
2014. nov. 27. 06:30
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Ma nem produkálta ezt. Gond nélkül indult. De lehet szervíz lesz belőle. Átnézetem a szűrőket is.
2014. nov. 27. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!