Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Led-es lámpák utólag?

Led-es lámpák utólag?

Figyelt kérdés

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem a t*köm tele van ezekkel a ledes lámpákkal. Ma reggel óriási ködben autóztam (szinte tejben). A 60km alatt 3 olyan autóval (egyik ráadásul fehér volt) amelyiknek elöl led lámpája volt hátul viszont a piros helyzetjelzők nem világítottak. Elől ugye a led világít, aki szemből jön lát, a többi meg la van xarva, minek kapcsoljam be a lámpát.

Oké hogy őt a szemből jövők észre veszik, de a hátulról is látszani kell. Nem tudom milyen szabály van ezeke, de nagyon elegem van ezekből a 100 éves Jettákból és Vektrákból amik csak elöl világítanak.

2014. okt. 28. 15:33
 1/3 anonim ***** válasza:

Az igaz, hogy az E jelű DRL(nappali menetfény) használható a tompított helyett, -nappal, de "korlátozott látási viszonyok", -és ilyen a ködös idő is- esetén továbbra is kötelező a tompított világítás(esetleg ködlámpa) bekapcsolása ami a hátsó világítással is együtt működik!

Tehát csak a DRL ködös időben szabálytalan, olyan mint ha nem volna a világítás bekapcsolva, -büntethető!

2014. okt. 28. 15:44
 2/3 A kérdező kommentje:
Csak ezzel a leddel az baj, hogy a legtöbb rá van kötve a gyújtásra (jár a motor világít a led elől). Ezért az ilyenek azt hiszik ezzel ők le is tudták a nappali világítást. De tudtommal nem csak elől kell világítani (még akkor is déli 12 van és hétágra süt a nap) hanem hátul is. Viszont hátul egyik sem világit. Ez így nem szabálytalan, hogy csak elöl van világítás hátul nincs?
2014. okt. 28. 17:41
 3/3 anonim ***** válasza:
Rosszul tudod, nappal amikor a látási viszonyok nem indokolják (eső, köd stb.) elég a DRL (nappali menetfény) vagy a tompított. Viszont a DRL esetében csak elől kell lennie. De ködben és korlátozott látási viszonyok között nem elég a DRL. Ma a szlovákoknál a rendőrök hülyére büntették a sok idiótátt aki DRL-t használt tompított helyett. Nagyon helyesen!!! Én is utálom a DRL-t illetve az annak látszó gagyi sz.rokat, amiket 3-4 ezer Forintért lehet kapni.
2014. okt. 28. 17:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!