Egy már rég nem létező autót hogy tudok kivonatni a forgalomból?
17 éves koromban vett nekem apukám, az én nevemre egy már akkor öreg Opel Kadettet. Mindig volt valami baj a karburátorral, így én soha nem használtam. Apukám néhány év múlva odaadta az egyik unokatesómnak alkatrésznek. Azóta eltelt kb 10 év, apukám sajnos meghalt, és kiderült, hogy a gépjármű adó azóta is ketyeg. A kocsiból se rendszám, se forgalmi, se adás-vételi nincs nálam. A polg.-i hivatal kéri hogy vonassam ki az autót a forgalomból. Haladékot kaptam, hogy intézzek valamit, és akkor nem tiltják le a fizum egy részét az adósság miatt.
Beszéltem az okmányirodával, ahol közölték, hogy így nem fogom tudni kivonatni, életem végéig így marad és nyugodjak bele. Tényleg nincs megoldás? Azóta 2 gyerekes anyuka vagyok, lakáshitellel stb. nem akarok és nem is tudok egy nem létező kocsit fizetni. :(
Jelentsd be az okmányirodában, hogy elveszett a törzskönyv, és a forgalmi. A törzskönyvet elkezdik kőrözni, majd kapsz helyette másikat. A forgalmival szintén ugyanez.
Ezzel már ki tudod vonatni, de ezt csak ideiglenesen. Kellene keresni egy bontóst, aki pénzért kiadja a bontási papírt. Ha lehetséges, keresd meg unokatestvért, maradt-e valami a kocsiból (alvázszám, rendszám, bármi).
Írj a NAV-nak egy szerelmes levelet, amiben kérvényezed, hogy a tartozásod részletekben fizeted.
Esetleg hamisíts egy visszadátumozott adásvételit külföldi személy nevére. Ezzel is kivonatható ideiglenesen, és (úgy emlékszem) tíz év után automatikusan végleg kivonódik a forgalomból.
Persze ennek is megvannak a maga kockázatai (elvégre a magánokirat-hamisítás bűncselekmény), úgyhogy ha jobban belegondolok, nem is ajánlok ilyesmit.
Én nem tudok érdemi hozzászólást írni, csak egy tanácsot. Azt hiszem az 1-es nagyon jól leírta, miket csinálj.
Azt írod: "Beszéltem az okmányirodával" 1. válaszoló azt írja: "Jelentsd be az okmányirodában, hogy elveszett a törzskönyv, és a forgalmi."
Tehát azt tanácsolom, hogy NE abba az okmányirodába jelentsd be az okmányok eltűnését, ahol már beszéltél az ügyintézővel, hanem valami másikba, ahol nem tudják a történetet, az ilyen ügyintézést úgyis az ország bármelyik okmányirodájában lehet intézni. Oda menj, ahol eddig még nem voltál ezzel, és neked útba esik, vagy közel van (pl. szomszéd város).
A külföldi (persze lehetőleg unión kívüli) adásvételivel az a gond, hogy le kell adni a rendszámot!
Viszont passzivált törzskönyvvel és forgalmival is ki lehet vonatni ideiglenesen. A hátránya az, hogy félévente be kell menni és befizetni 3000 Ft-ot...
"A külföldi (persze lehetőleg unión kívüli) adásvételivel az a gond, hogy le kell adni a rendszámot!"
De azt előtte el lehet veszteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!