Kirohadt alvázszámú papirok nélküli autot tolhat közúton jogosítvánnyal rendelkező személy?
Most ez egy elég jó kérdés. Én csak találgatni tudok, szerintem tolhatod, a kresz nem tiltja ugyanis a gépjármű közlekedésben való részvétel feltétele a rendeltetésszerű használat.
"Nem minősül vezetőnek:
A kerékpárt, a segédmotoros kerékpárt, a motorkerékpárt és a gépkocsit toló személy, mivel nem rendeltetésszerű használat közben irányítja a járművet."
innen szedtem: [link]
Mivel nem minősülsz vezetőnek így szerintem jogilag tolhatod. Mivel még jogsi nélküli ember is tolhatja így arra következtetek hogy műszaki vizsgát sem kérhet a rendőr. Az más kérdés hogy az autó tulajdoni állapotát mivel igazolod.
Nem te tévedsz Dörmögő, hanem az Kiskun autós iskola!
III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak
a)Vezető: az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). A segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek. A gépkocsivezetés oktatása és az azt követő gyakorlati vizsga során vezetőnek az oktató minősül.
Forrás: 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
Hatály: 2013.VII.1.
Szóval a tolt gépkocsi is résztvevője a közlekedésnek, ezért nem szabad pl. vontatni sem a lejárt műszaki vizsgás járműveket.
Azt már meg se említem, hogy a "kirohadt" azonosító miatt a tulajdonjogát se tudod igazolni...
Jogomban állt tévedni a 08:47-es válaszom alapján.☺
Egyébként később gondolkoztam hogy már az is a forgalomban résztvevőnek minősül aki kétkerekű kiskocsit tol. Akkor már sejtettem hogy a személygépkocsi se olyan szimpla eset.
a járművet toló személy nem minősül járművezetőnek különben külön kitérne rá a kresz.
a közlekedésben részt lehet venni jogsi nélkül is,ebből következően tolni lehet az autót.szerintem :D
Szántóvető,
kitér rá a KRESZ - be is másoltam - csak épp a kivételeket említi, tehát aki nem kivétel az vezető! Persze az aki segít tolni az autót nem vezető, csak az, aki kormányoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!