Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mit jelent az, hogy valakinek...

Mit jelent az, hogy valakinek van tehetsége az autóvezetéshez?

Figyelt kérdés
Sokszor hallom az autóversenyzőktől, hogy kell a tehetség meg ilyenek, én nem vagyok versenyző 16 éves vagyok autót vezetni szoktam nagyobb, sima területeken viszont van, hogy le-le fullad a kocsi indulásnál, más problémám nincs. Sebesség váltás, kanyarodás, megállás megy, félelem nincs. Kiváncsiságból kérdezem, hogy akkor mit jelent ha valaki tehetségtelen? Tudom ez igy elég kevés, meg nem nagyon lehet ennyiből megállapitani de mégis akkor velem mi a helyzet?

2014. szept. 21. 13:28
 1/10 anonim ***** válasza:
93%
Azt hogy neked még sokat kell gyakorolni. Elindulásnál nem szokás lefulladni. A tehetség pedig vagy benne van valaki vagy nincs. Ha véletlen nincs, akkor is lehetsz ügyes. Csak gyakorlás kérdése. A tehetségesebbeknek nyilván nem kell annyit gyakorolniuk. Ezt hívják tehetségnek.
2014. szept. 21. 13:31
 2/10 anonim ***** válasza:
90%

Az, hogy valaki nem tehetséges nem jelenti, hogy tehetségtelen. A kettő között van az átlagos.

Az emberek egy jelentős része (mondjuk 10-15%) teljesen tehetségtelen az autóvezetéshez, nem érzi az autót, nem érzi a gépet, nem érzi miként kéne kezelni a pedálokat, a kormányt... Ők általában ha meg is tudnak szerezni egy jogosítványt nem vezetnek majd (hál isten, kevés kivételtől eltekintve...).

Aztán van az emberek túlnyomó többsége, aki átlagos, utcai körülmények között jól kezeli az autót, nem fullad le, jól kezeli a pedálokat, érzi hol az eleje, hol a vége, mennyi a fékút.

És van az 1%, aki kiemelkedően tehetséges az autóvezetéshez, azon felül, hogy tökéletesen uralja az autót akár centiméteres pontossággal pontosan érzi a nyomatékokat és a motor / fék erejét már 2 perc után ha új kocsiba ül, mindig tudja, hogy hol a HATÁR ahol még kézben tartja az autót, hol nem csúszik meg, stb...

Azt egy leírásból megmondani, hogy te melyik kategória vagy lehetetlen. Pusztán abból kiindulva, hogy az emberek 90%a átlagos és te szoktál vezetni, mégis lefulladsz néha azt gondolnám, hogy te is átlagos vagy.

2014. szept. 21. 13:34
 3/10 anonim ***** válasza:

Legtöbb ember úgy vezet, hogy halvány gőze sincs, hogy mi miért és hogyan van, csak nyomjuk a gázt, forgatjuk a kormányt és kész.

A tehetség valóban szükséges, nem mindenki tud egy egy extrém helyzetben helyesen dönteni, ehhez kell a tehetség. Valamint ha versenyző vagy, millió dologra kell egyszerre figyelj, mindent tökéletesen kell csinálj. De a mindennapokban is kell bizonyos tehetség, hogy jobban meg tudd kimélni az autót például.

2014. szept. 21. 16:37
 4/10 A kérdező kommentje:
Értem, tehát ha nem vagyunk profi versenyzők csak a mindennapokba vezetünk akkor a tehetség nem feltétlenül azt jelenti, hogy első alkalmakkor tokéletesen kell elindulni.
2014. szept. 21. 17:19
 5/10 anonim ***** válasza:
Hát azért ha már lesz jogsid, akkor már alap, hogy el tudj indulni valahogy. Vizsgán is egy lefullasztásért rengeteg hibapont jár.
2014. szept. 21. 20:00
 6/10 anonim ***** válasza:

tehetség azt jelenti pl. hogy érzed az autót, ennek gondolom van köze a térlátáshoz, mélységérzethez (kicsit hülye megfogalmazás) pl. a kocsi jobb oldala messzebb van tőled, nem is látod hol a jobb eleje meg a kerék, még is cenmtikre eltudsz mennia patka mellett, és 10-ből nem csak egyszer vélelenül. (csak egy egyszerű példa).

Másrészt tehetséghez tartozik még hogy "értesz a gép nyelvén", kupplung fogáspontjka gáz, váltó, ha van hozzá tehetséged, kb. beülsz egyidegen autóba, kb 2. szorra vagy harmadszorra úgy el tudsz vele indulni mintha 100 éve vezetnéd, rángatás nélkül megy a váltás stb.., meg hozzá tartozik hogy általában ha valakinek valamihez tehetsége van, akkor tudat alatt érdeklődést is mutat az iránt. Ezt csak azért mondom mert akiknek tehetsége van a vezetéshez általában már gyerek korukban vonzódnak az autókhoz, ebből következik hogy később már tudnak ezt azt esetleg minden hogy hogy működik, így sokkal könnyebb ideálisan kezelni egy autót akár 7köznap, akár versenypályán, ha pontosan tudod mikor mi történik a motorban, váltóban stb., illetve még az autós fizikáról is tudsz egy s mást, azon túl hogy érzed a dolgokat. Azthiszem nem kelkl tovább magyaráznom mennyivel másabb ha valaki a fentiek tekintetében vezet egy autót, mintha csak az autós "iskolában" "hülyéknek" (már bocsánat) való "algoritmus" alapján, hogy "na jóvan fiam eddig engeded a pedált aztán eddig csúsztatod".

Persze más az autóvezetés, szűk értelemben, és más a közlekedés, sokan a vezetést az autóval való közlekedésre értik. Persze aki jól kezeli az autót, az nyi8lván több jobban tud a forgalomra, a kresz-re stb. koncentrálni, mint aki azon stresszel hogy jajj le ne fulladjak...

Na mind1 többek között ezért is nem lehet (átlagban egy nő olyan jó vezető, mint egy férfi)

Egy nő a természetéből adódóan nem ért úgy a gép nyelvén, mondom átlagra gondolok most, mindig vannak kivételek mind2 oldalról...de nem véletlen van kb. 3 % nő, legyen szó akár rally-ról, akár bármelyik gyorsasági szakágról...

2015. aug. 4. 22:32
 7/10 A kérdező kommentje:
Végül egészen jól alakult minden. Elkezdtem hobbi szinten gokartozni nagyon jól megy, főleg a többiekhez viszonyítva (természetesen nem vérprofikhoz mérve) Azóta megcsináltam a jogosítványt, a vezetés remekül ment már elsőre is (egyszer sem fullasztottam le a kocsit a vezetések alatt) az oktató nem is kellett magyarázza az autó muködésével kapcsolatos dolgokat, a reflexeim is megvoltak minden húzósabb helyzetben amin meg is lepődtem, szerinte technikailag is ott vagyok szóval elmondása szerint kiderült, hogy mégis azért átlagon felüli vagyok :)
2017. febr. 5. 11:30
 8/10 anonim ***** válasza:
Na hát akkor neked jó eséllyel úgymond a "véredben van a vezetés". Persze ilyen nincs igazából, ez, hogy egyeseknek már kezdetkor jobban megy a vezetés, abból adódik szerintem, hogy gyerekként is ha ültek már autóban, figyelték hogy mit csinál a sofőr, hogyan manőverez, egy idő után már te is vezetted gondolatban az autót. Én is ilyen voltam, aztán mire a sofőrsuliba kerültem, már csak maga a pedál és kormány fogását kellett megszokjam, a többi jött magától.
2017. febr. 5. 12:50
 9/10 A kérdező kommentje:
Egyetértek, nyilván mindig vannak olyanok akik jobbak nálunk akármilyen területen. Persze, hogy számít, hogy mennyire születtél ilyen környezetbe. Születésem óta ülök a kocsiba és figyelem mit/hogyan csinál édesapám ez szerintem jelent egy kis pluszt azzal szemben mint aki nagyon ritkán, értem ezalatt a közlekedési tényezőket nem kizárólag magát a vezetést.
2017. febr. 5. 13:20
 10/10 anonim ***** válasza:

Szerintem teljesen felesleges idekeverni az autóversenyzőket, nyilván ők profik és tehetségesek, de az "utcai autós" nem hozzájuk kell hogy mérje magát. A vizsgán sem azt várják, hogy Schumacher legyél.

És ige, tényleg kell hozzá - nem is igazán tehetség, hanem egyfajta ÉRZÉK. Érezni kell az autót. Akiben ez nincs meg, az soha nem fog jól vezetni, bármennyit gyakorol.

2017. máj. 23. 19:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!