A kardántengely mekkora fordulattal pörög?
Kicsit értelmetlennek tűnhet a kérdés (lehat az is :)). Ha ismerem a váltóáttételeket, a differenciálmű áttételét és a motor fordulatszámát, akkor elvileg ki lehet számolni a kerekek pörgési sebességét/ fordulatszámát, amiből meg a kocsi sebességét. Elméletben tök jól ki is számoltam, de gyakorlatban valamiért kb. 10-15%-os eltérés van, és nem jövök rá, hogy miért. :(
Valami nem stimmel a képletemmel, ami valószínűleg amiatt van, hogy nem vagyok teljesen tisztába a differenciálmű hatásával. A kardántengely nagyobb fordulaton forog, mint a féltengelyek, vagy épp hogy kisebbel?
kardán forog nagyobb fordulaton.
hogy mikkel nem foglalkozol szabadidődben.honnan tudod hogy van 10%-os eltérés?honnan tudod hogy a gyakorlatban mennyit forog a kerék egy adott sebességnél?
lemértem :D
Vagyis a kerületéből és egy pontos sebesség értékből ki tudtam számolni, hogy mekkora a fordulatuk.
És tényleg. Ez volt a hiba, a kerékátmérő. Kiszámoltam az átmérőt, ahelyett, hogy lemértem volna, és kiderült, hogy elég nagy a különbség a gumi miatt.
Így már csak 2%-os az eltérés, és ez is amiatt van, hogy nem pont akkora nyomásra van fújva a kerék, amekkorára kell, kicsit laposabb.
Köszönöm a segítséget
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!