Ford Fusion 1.4-es turbódízel TDCi 100 km-nél 2000-2200 körül pörög. Ez normális?
2004-es az autó, minden évben volt szervizelve, nagyon megkímélt állapotban van. Már 100 km-nél is kicsit hangos a motor, de ha autópályán mennék vele, akkor kb mennyit bírna km-be és fordulatba? Írták több helyen is, hogy 3-4000 fordulaton sokáig nem egészséges pörgetni a motort.
Köszi a válaszokat.
Köszönöm az infókat.
Nem rég jutottam hozzá az autóhoz, ez az első dízeles autóm, előtte mind benzines volt. Lehet csak onnan merült fel a kétely bennem, hogy ennek hangosabb a motorja mint egy benzinesnek.
Nem is igen akarok 130-140km/h menni vele, elég nekem a 100-110 is, ugyan úgy odaérek, lehet kicsit később, de biztonságban!
Teljesen normális. Az enyémnek is kb ennyi a fordulata 100km/h sebességnél. Az enyém nem Ford, Opel 1.7 CDTI, hasonló korú, 2005-ös.
Rendszeresen járok vele pályán. 3000-es fordulatnál nyomom be a tempomatot, ez óra szerint 138km/h-nak felel meg és így megyek kb 2 órán keresztül heti kétszer. 5200-as fordulatnál tilt a motor.
Még soha nem panaszkodott, hogy ne lenne neki egészséges. 6 liter alatt fogyaszt ilyen tempónál is és elment már több mint 200.000km-t ilyen használat mellett. Sose volt motorikusan komolyabb műszaki problémám vele. Legalább az EGR se kormolódik, mint sok "városi" dízelnél.
Hangosnak se mondanám kimondottan. A munkahelyemen ugyan ilyen Opeleket használunk, csak benzineseket. Azok 4000-et forognak 130-nál és szerintem hangosabbak is. Most vettek a cégnél vadonat új Citroen Nemokat is. Azok is kb 3000-et forognak pályatempónál és jóval hangosabbak, igez ezek teherautók, a rakrész hangszigetelése talán nem olyan jó.
A szomszédomnak van egy hasonlóan 2004 körüli dízel Fusionja. Annak az alapjárata is kicsit keményebb, dízelesebb, hangosabb, mint az Opel CDTI-é.
Persze, én is ezt írtam.
5200-ig csak a műszaki vizsgán szokták kiforgatni, ott sem tartósan. De elvileg azért van a korlátozás, mert az az a maximális fordulat, ami mellet tartós használat mellett sem károsodik a motor. Legalábbis a kezelési útmutatóban valahogy így van megfogalmazva.
Én ha nagyon kihúzatom, akkor is csak 4000-ig szoktam pörgetni. Tartósan 3000-nél használom, ahogy írtam fent. Már csak azért is, mert nem szeretnék 30.000-es csekket kapni, bőven elég nekem a 138-as tempó. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!