Ti mit csináltok a rengeteg döglött bogárral, ami a szélvédőre csapódik?
Engem borzasztóan zavar, szinte percenként törlök, és kinyomok hetente 5 liter jobb fajta szélvédőmosót, de akkor is ott marad belőlük a maradék. A lapátok is jók, nincs egy évesek se, Bosch Aerotwin.
Az autó elejéről nem is beszélve, de az annyira nem zavar, azt le tudom mosni.
Én venni szoktam szikébe való pengéket, és óvatosan ráfektetem a szélvédőre, és letolom a bogarakat.
Aztán leöblítem és kész is.
Egyébként benzinkúton lehet venni bogár eltávolítót, ráfújod az autóra, és 5 perc állás után lemosod.
Nem kenem szét őket az ablaktörlővel. Vettem pumpás flakont amibe ioncserélt vizet rakok (mert az nem hagy foltot) és egy OBI-s ablakmosó alkalmatossággal lemosom, ez ott lehet az autóban is akár mindig.
Bosch ablaktörlőkkel nekem az a tapasztalatom hogy 1 év alatt tönkremennek.
Ezen kívül minél gyorsabban megy az ember annál több bogár kenődik az autóra (meg a hűtőkbe)
Igen, ez igaz, de pályán csak nem szuttyogok 80-90-nel! Na meg én megyek egyszerre 250km-eket. Csak emiatt nem állok meg. De úgy látszik ez ellen nincs semmilyen trükk vagy csodaszer.
Ez a Bosch nekem sem annyira szimpatikus. Egy másik fórumon beszéltek rá, mert annyira áradoztak róla. Gondoltam egy próbát megér. Ebből egy pár kedvezményesen "csak" 6000Ft volt. Az autómhoz való gyári (Opel) meg 12000Ft lett volna.
De az előző szett gyári is bírta 4 évig, mire megkeményedett a gumija. Azt hiszem ez után is olyan megy majd vissza, még ha drágább is. Bár a bogarak ellen az sem volt 100%-os.
Szélvédő mosóból is használtam már nagyon sok félét. Olcsót, drágát, áruházit, márkásat, meg extra bogároldósat is, de nagy különbség nem volt köztük.
Es probaltal mar csak sima vizet onteni bele? Ha olyan sok moso elfogy az extra penzkidobas.
Gondolom erdos/mezos videken jarsz, hogy annyi bogarat kapsz? En sima vizet ontok a tartalyba es az is leviszi oket. Mondjuk nem megyek annyit mint te es foleg varosban, a cserebogarak sem gyakoriak...
Vizet még nem próbáltam.
Mostanában leginkább a "Prelix" márkájút szoktam venni. Annak elfogadható a minősége, nincs tele ételfestékkel, ami nyomot hagy és 300Ft-ért veszem az 5 litert. Az a 300Ft hetente nem fog földhöz vágni, de kipróbálom majd a sima vizet is.
Az M6-ososn járok végig Pécs és Budapest között oda-vissza. Van erdő is, mező is meg 130-140-es tempó, amivel elcsapom őket.
Városban természetesen nekem sincs ilyen gondom.
"Ezen kívül minél gyorsabban megy az ember annál több bogár kenődik az autóra (meg a hűtőkbe)."
Ez téves. A becsapódó bogármennyiség (homogén bogáreloszlást feltételezve) független attól, hogy milyen gyorsan mégy az úton. Az útvonalad ugyanis kijelöl egy térrészt a bogárfelhőben, amelyet tetszőleges sebességgel követve mindig ugyanannyi bogár lesz a végeredmény. Sokkal inkább függ az évszaktól, napszaktól, időjárástól a bogármennyiség.
Az viszont valós, hogy a nagyobb tempó nagyobb bogár-becsapódási sebességet is eredményez, a bogár nagyobb erővel vágódik a felületnek, így az apró karcokba mélyebben is tudnak az alkatrészei belerakódni. Ennek eredményeképp aztán nehezebb is eltávolítani a felületről.
# 9!
Elméletben igazad van. De a gyakorlatban az a baj ezzel az elmélettel, amit aztán írtál is.
Alacsonyabb sebességnél is ugyan annyi darabszámú bogárral találkozok, de vannak más hatások is, nem lehet a fizikai modellt ennyire leegyszerűsíteni. A kisebb sebesség miatt a bogarak egy jó része nem placcsan szét a szélvédőn, hanem vagy lepattan, vagy a szélvédő körüli légáramlat eleve elviszi.
Ezt kísérletileg is többször igazoltam már. Ugyan azon az úton ugyan olyan körülmények között sokkal kevesebb szétkent bogár lesz a szélvédőn, ha csak 90-nel megyek, mintha 140-nel teszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!