Mi az optimális sebesség éjjel közúton?
Ha hirtelen kilép eléd bármi féktávon belül akkor a 10km/h sem elég.
Olyan sebességgel kell haladni amit biztonságosnak érzel (rutin meghozza), mersze a határokat betartva. És a vadak miatt kell az út szélét is nézni, nem csak az aszfaltcsíkot az orrod előtt.
Autópályán 140-nel szoktam, egyéb főúton 90 körül. Elég jó gyári adaptív bi-xenon fényszóróim vannak, de ettől persze még elém ugorhat bármi is. De ahogy írták, ha folyton ettől tartanék, lépésben kéne haladni.
Ha csökken a látótávolság, pl köd, szakadó eső, vagy havazás miatt, akkor természetesen én is csökkentem a sebességet. Nem extrém esetben, de pl hóviharban pályán 100-110 körül, egyéb főúton 70-80 körül megyek.
Éjjel kisebb a valószínűsége, hogy kiugrik eléd valami, mivel:
1. általában az állatok szeme visszaveri a fényszóró fényét, így látod ha valami mocorog az útszélén
2. az állat se olyan hülye, hogy csak úgy kiugrik egy hangos, gyors, erős fényt kibocsájtó tárgy elé anélkül, hogy ránézne, és ha már feléd néz, érvényesülnek az 1. pontban leírtak, és időben fékre tudsz lépni
Inkább nappal problémás a helyzet...
"Éjjel kisebb a valószínűsége, hogy kiugrik eléd valami"
Haha. Vezess le néhány kört éjjel a Bakonyban, Somogyban vagy Zalában és utána nem így fogod gondolni. Hiába világított nekem a két tompított és a 6 reflektor a kamionon, 10-12 szarvas simán kimászott elém a 67-es úton. De olyan is volt, hogy a 8-ason párhuzamosan futottak velem a "fényben" majd gondolt egyet és átugrott előttem az úton.
Pont, mivel éjjel a legtöbb helyen nincs forgalom és nyüzsgés, akkor merészkednek ki az őzek is legelni az út menti fűre. Augusztus-szeptember környékén pl a Szekszárd-Mecseknádasd szakaszon pl éjjel 2-3 körül rendszeresen összetalálkozni 10-20 őzzel, minden éjjel.
Optimális sebesség? Általában az autókat, kivilágítatlan motorosokat és bringásokat még észre lehet venni időben 90-es tempónál. Ha meg féktávon belül jön a szarvas, akkor csak reménykedni lehet, hogy még átér előtted.
Igazából ha betartod a limitet, akkor is lehet nagy geb@ sz. AZ meg szerintem életszerűtlen, hogy valaki éjjel 50-nel buricskázzon országúton.. :/
Úgy értem,ha hirtelen kilép egy vadállat az autóm elé.
pont annyi,hogy meg tudj állni.
hol lép ki? 1 méteren belül, vagy 100 méteren belül?
A párom simán megy 50-nel erdős részen éjjel... :D Forgalom mondjuk kvázi semmi nincs, nem tart fel senkit. Én nem vezetek sötétben, bár az egyik 48 órás motoros teljesítménytúrán, amikor éjfél után vágtunk át a Bakonyon, volt arra is példa. Nos, faluban gyorsabban mentem, mint a Bakony erdős útjain (bár a motorom lámpája sem valami erős, az is tény).
Az állatok igenis hajlamosak ilyen terepen kiugrani az útra, ők már csak ilyenek. Autóval picit más, de motorral különösen árt, ha óvatos az ember.
Jó ilyen józan gondolkodású ember gondolatait olvasni,ez nem jellemző erre a tolakodó,mindenkit kioktató világunkra.
Köszönet érte!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!