Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Melyik hengernél kell szelephé...

Melyik hengernél kell szelephézagot állítani és hogy kell sorba menni?

Figyelt kérdés

Nemsokára vizsga és kicsit még kusza a dolog. Amennyire én tudom (javítsatok ki ha vmi nem így van) szelephézagot a sűrítési ütemnél kell végezni (zárt szelepeknél), tehát az éppen szelepváltásnál lévő henger párjánál, 4 hengeresnél úgy tudom úgy mennek párban, hogy 1. a 4.-el és 2. a 3.-al.

Ezután a motort forgatva mindig megnézem, hol van szelepváltás, és az ahhoz tartozónál kell állítani a hézagot. Merre kell forgatni a motort? Mert hallottam már ezt is, azt is, jó lenne biztosra menni.

Ha a gyújtási sorrend 1-3-4-2, akkor hogy kell sorba menni?

Köszönöm előre is.

2014. máj. 5. 18:49
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem nagyon készítenek fel titeket erre a vizsgára. Egyébként meg milyen motorról van szó? Lada-motoron fejből tudom: 8-6-4-7-1-3-5-2 a szelepállítási sorrend, így jön ki szépen. De keresztáramú hengerfejnél is más (az elv ugyanez, de a szelepek számozása nem biztos), 16 szelepesnél is más - valami bővebb infó?

Vagy ha nagyon nem megy: gondolkodj! Merre is kell forgatni a motort? Csak előrefelé, forgásirányba van értelme. Ha van kurbli, azzal nem is tudod visszafelé forgatni, egyébként meg csak előrefelé forgatva jön ki a gyári gyújtási sorrend, úgy tudod kiokoskodni, melyik szelep hogy áll. Azt is lehet tudni, hogy ha sorosan állnak a szelepek, a szívók mindig egymás mellett, párban vannak. Tehát az 1. és a 2., valamint a 3. és a 4. henger szívószelepei egymás mellett vannak, a többi kipufogó. Ki lehet találni mindent.

2014. máj. 5. 19:30
 2/3 anonim ***** válasza:
Jól tudod. Motort mindig forgásirányba forgatunk, visszafelé nem és soha nem forgatunk vezérműkeréknél fogva, csak főtengelynél. Gyújtási sorrend mindegy, a lényeg hogy a sűrítési holtpontban lévő hengernél kell állítani, az meg az éppen váltó hengernek a párja lesz. Soros négyhengeresnél nincs ebből nagy káosz, mert az 1342 az elterjedt gyújtási sorrend.
2014. máj. 5. 19:43
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Nem tudhatom előre milyen motornál kell majd csinálni (ha kell egyátalán), ezért kérdezem általánosságban,
2014. máj. 5. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!