Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Motorkerékpár felni: ütésének...

Motorkerékpár felni: ütésének helyreállítása?

Figyelt kérdés
Van egy Pannonia T5 motorkerékpárom, ennek a felújításába kezdtem bele. A felniből az ütéseket, kisebb elváltozásokat hogyan tudnám kijavítani?

2014. ápr. 27. 15:02
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Szervusz!

A kisebb elváltozás milyenségétől is függ: küllős kerék, így a "nyolcast" és ha üt azt is a küllők állításával tudod megoldani. Ha maga a perem hajolt ki, akkor meg lehet próbálni kifűzni és úgy kijavítani, de akkor lehet okosabb új ráfot venni.

A küllőket pedig értelemszerűen csak akkor tudod állítani, ha nincsenek agyonrozsdásodva. Jellemző hogy minden felújítandó Pannoniának a küllői csereérettek, ilyenkor egyből szokás cserélni a ráfot is, mert azt is kikezdi az idő, újrakrómoztatni pedig elég bizonytalan, mármint ha csiszolni kell valahol a felületet akkor ott gyengül a felni.

Egyébként milyen évjáratú, melyik hónapban készült?

Másrészt pedig gyere olvasgatni, van téma a kerékfűzésről is:

[link]

Üdv.

2014. ápr. 27. 16:10
 2/9 A kérdező kommentje:
1964-es a hónapot nem tudom, már homokfúvatva vannak a felnik a küllők szépen kiszedve nem tudom hogy mondják "a tekerő rész az réz" küllőknek nincsen bajuk szerintem
2014. ápr. 27. 19:12
 3/9 anonim ***** válasza:

Minden küllőt sikerült egyben kiszedni? Akkor szerencsés vagy :)

(nekem majd minden 2. küllőt vágni kelletett, végén egy kerékre való gyári maradt)

Ha a felni homok szórva van nézd át jó alaposan. A visszahajtott pereme belülről hajlamos rohadni. Akkor meg nem érdemes krómoztatni. Meg ha rozsdagödrös akkor sem(ez esetben csiszolásnál a küllőanyáknál nagyon elvékonyodna és ki is szakadhatnak)

Ráfon a kisebb sérüléseket ki lehet egyengetni. Fűzés után meg centrírozni. (ezt egy jobb bicajszerelő megcsinálja)

2014. ápr. 27. 19:25
 4/9 anonim ***** válasza:

Aha. Akkor a fűzés csak a kérdés: a küllőket értelemszerűen feszítve ugye lehet húzni minden irányba a ráfot. Ugye kell valami állvány amin lehet forgatni a kereket és viszonyítani hol merre kell feszíteni. Ugye erre a profi eszköz a centrírozóállvány, a házi megoldás pedig a satuba függőlegesen befogott keréktengely. :)

Nem egyszerű mutatvány, amikor először próbálkoztam vele bizony ráment majdnem egy egész hétvége mire tökéletes lett a két kerék. :)

A réz "tekerentyűk" hivatalos neve küllőanya - tudtommal azok is horganyozva voltak gyárilag, ugye a ráf meg krómozva.

Ha a küllők meg az anyák épek, akkor persze vissza lehet építeni.

Ha most kellene csinálnom én rábíznám szerelőre - viszont ha T5, akkor már kisfékdobos (azaz 160 mm átmérőjűek a dobfékek), azt jóval könnyebb fűzni, mint a nagyfékdobost (a 200 mm átmérőjűt).

Egy kis vázszámozási segítség: ami a vázba ütve szerepel az alapján viszonylag logikus: típus + év (a hatvanas években egyetlen számmal jelölve, 70-ben és utána két számjeggyel) + hónap (két számjegy) + sorszám az adott hónapon belül.

Tehát 1964. májusában készült 123. darab T5 típusú moci vázszáma az lenne, hogy T5 4 05 0123.

Ez mindegyik modellnél így volt, az én 1972. augusztusi T5-ösöm (ami ugye már a H modell volt) száma T5 72 08 00XX.

2014. ápr. 27. 19:28
 5/9 A kérdező kommentje:
köszönöm a segítséget, és még azt szeretném kérdezni hogy ha forgatom a kereket és ilyen csörgő pergő hangot hallat akkor azt jelenti hogy a ráf belülről rohad? igen szerintem is szerencsém volt egy küllőt sem kellett kivágnom mind a 2 kerékből mindegyik küllő kijött szépen ahogy kellett neki :D
2014. ápr. 27. 19:40
 6/9 anonim ***** válasza:

Lehet hogy a rozsdadarabok zörögnek a ráf visszaperemezett részében.

Azon kívül igazából a komplett kerékben csak a csapágy zöröghetne, más zörögni tudó alkatrész nincs benne.

2014. ápr. 27. 19:50
 7/9 A kérdező kommentje:
igen a rozsdadarabok!!!!!!
2014. ápr. 27. 20:06
 8/9 anonim ***** válasza:
Őszintén? Én kidobnám azt a ráfot és vennék helyette utángyártottat.
2014. ápr. 27. 20:37
 9/9 A kérdező kommentje:
lehet az lesz, de legalább küllőket nem kell vennem :D
2014. ápr. 27. 21:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!