130 km/h-nál mennyit pörög a motor?
Kerékméretből lehet kerékfordulatszámot számolni, difi és váltó áttételből meg ki lehet számolni a motorfordulatot.
4000-4500 körül lehet.
De számoljunk:
130 km/h az 36,11 m/s
A kerék kerülete 1,815 m
A kerék fordulatszáma ebbőlkövetkezik: 1193 rpm
Áttétel: difi: 4,176
ötödik: 0,7067
A kettő szorzata: 2,797
A motor fordulatszáma: 2,797*1193=3336 rpm
Mondjuk a tesztek mindenhol a hosszúra áttételezett váltót említik, jócskán fölé tippeltem, de nem törlöm ki utólag.
A szerelő (mekk)mesterenk üzenem, hogy ne nagyon menjen autók közelébe, amit írt, nettó badarság:
"130 km/h-nál átlagosan 3 ezer fordulat/perc álláson üzemelnek a gépjárművek meghajtómotorjai."
Gépjármű a busz is, forog vagy 1800-at, meg az akármelyik kisköbcentis rizsrakéta is, ami már 100 alatt elforog a leghosszabb fokozatban 3000 fölé.
1.4-as Kalosom még nem volt.
Az én autóm motorja pontosan 3000-as fordulaton van ekkor (1.7 cdti). A váltó csa 5-ös és állítólag ez is rengeteg.
Az 1.4-es Kalosra ha saccolni kellene én is 3800-4000 körülit mondanék.
Mondd csak drága kérdező, te csak írsz, vagy olvasol is?
Kikerestem évjárat,köbcenti alapján a váltó és difi áttételét. Kikerestem a gumiabroncs pontos adatait (kerület), kiszámoltam neked hogy akkora tempónál percenként hányat fordul a kerék percenként. Ebből meglett a motor fordulatszám.
Áruld már el, mi a fenét akarsz még tudni, amikor ott a válasz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!