Mivel jár egy saját autó? Miket kell fizetni, mire kell figyelni?
Biztosítás 20-30K, Teljesítményadó 15-20K, szerviz, gumik 50-150K /év stbstb.
Nekem ennyi a fizetnivaló egy kis kategóriás, egyszerű benzines autó után. Ha leosztom 12 hóra a ráköltéseket, akkor kijön, hogy a benzinen felül 15-20 ezerben van az autó havonta. Akkor még avulással nem is számoltam.
Ahogy mész fel a kategóriákban annál több. Ismerős E60 520D-jére azt mondta havi 60-80 ezerbe van neki a kocsi biztosítással, adóval, szervizzel együtt.
A hónapokra leosztva a teljes! fenntartási költséget 20 ropi minimum, még a legkisebb teljesítményű autóknál is, régi jogsival.
Szóval a régi téma most sem fog megdőlni, hogy tömegközlekedni olcsóbb, mint bármilyen kocsi.
Ez azért az autó életkorától és a te igényeidtől is függ!
Nálunk (5 éves autónál):
Kötelező: 13 eFt/év
Casco: 30 eFt/év
Teljesítményadó: 24 eFt/év
Gumi: 60 eFt (használat függvényében 2-4 évente)
Szervízelés: 20-30 eFt/év
+
Üzemanyag: 25-30 Ft/km
Nem értek egyet az előttem szólókkal.
3 autónk van (igaz nem mai darabok, és igazán 1 megy napi szinten, de nem ennyire drága a fenntartás.
És igenis olcsóbb az autó néha, mint a tömegközlekedés (Bp-n kívül)
Szóval miután átírattad, azután biztosítás, és teljesítményadó, amit fizetni kell. Ez több mindentől függ, neten vannak kalkulátorok. 2 évente műszaki, ez 20-25 ezer Ft. 10-12ezer km-enként olajcsere.
Egyszer beruházol normális gumiszettbe (hogy legyen téli/nyári), akkor évekig le van a gond róla.
A szervizköltséget nehéz megtippelni, lehet évente 50ezer, de lehet milliós tétel is...
Aztán még tankolni is kell, és ennyi.
UTOLSÓNAK.
Igen, és akkor add már be nekünk azt is, hogy a 3 autódra sose költöttél egy fillért sem alkatrészben? Gumikban? Olajcserében, szűrőcserében, autómosóban, dísztárcsában, üléshuzatban?
Ha nem tévedek, a BKV-nak onnantól kezdve, hogy megvettem a bérletet, nem tartozom ilyesmivel. "Megveszik" maguknak a járműparkjuk fenntartását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!