320D BMW-m van véletlenül dízel helyett benzint tankoltam. Elmentem vele 1.5 km-t de az autó járt és én állítottam le. Nagyon károsodhatott? Lessz valami baja?
az attól függ, hogy milyen arányban keveredett. Mennyi gázolaj volt benne és mennyit öntöttél rá.
De 1,5 km nem nagy táv, főleg, ha gyorsan tetted meg, nem valószínű, hogy a benzin eljutott a motorig. De ha nem adott más hangot ki a szokásosnál, akkor nincs baj.
De a csöveket is engedd ki....
Okos voltál, leülhetsz. Az Otto-motor (benzinest csak az mond, aki nem ért hozzá, ha már a gázolajjal működő motort feltalálója után Diesel motornak nevezzük, tegyük meg ezt a benzin üzeművel is) legfeljebb leáll, mert a gázolaj nem szeret szikrára gyulladni, nem megy tovább, nincs gond. Leeresztik, benzint bele, megy tovább.
A Diesel-motor ellenben mechanikusan is károsodik. A benzin sokkal gyorsabban és robbanásszerűen ég el öngyulladás hatására mint a gázolaj, percek alatt szétveri magát a motor, áűtég a dugattyú, kiverődnek a csapágyak, szélsőséges esetben kikönyököl a hajtókar, leszáll a hengerfej.
Ki-ki döntse el maga, melyik a nagyobb baj. Előző szerint az első eset..
Szerintem meg te beszélsz hülyeséget (bár azt jól leírtad, hogy kb. mi történHET a dízelmotorral, ha benzin kerül bele).
Ha injektoros benzinmotoros kocsid van, az injektor befecskendező kúpjait tönkre is tetted a dieselolaj beletankolásával, ergo az autó nem indul. Na és akkor hány modern karburátoros kocsi is van? És hány injektoros?
Mindenki döntse el maga, hogy melyik a rosszabb eset.
(szvsz egyik sem túl jó egyébként)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!