Mit kell csinálni egy 13 éve álló autóval, hogy beinduljon?
Imádkozni.
Milyen autó? dízel, benzin?
Hol állt?
Üzemanyagrendszer takarítás, feltöltés friss benzinnel.
Műanyag, gumi alkatrészek, szíjak, csövek ellenőrzése, amelyiknél szükséges, csere.
Olajcsere.
Akkumulátorcsere.
Nem tudom, hogy a Moszkvicsnak van-e kurblija, mint a Ladáknak, de ha van átforgatnám a motort kézzel.
Kitartó indítózás, reménykedés...
Ne legyenek nagy reményeid.
A karburátor szinte biztos hogy megfeküdt az idők folyamán.
Ezt a motort illene szétszedni és kipucolni mindenét.
Mit szeretnél csinálni az autóval, attól függ... :)
Ha rendbe akarod rakni, akkor csak nagyon óvatosan - egy elkapkodott indítási kísérlet nagyobb kárt tehet, mint az öröm hogy (esetleg) brümmög. Szóval akkor megtakarítani, a motorteret is, bevinni fedett helyre és utána nekiállni. Elsőre leengedni a vizet ha van még benne és ellenőrizni hogy nincs-e megrepedve valahol a blokk vagy a hengerfej. Ha az rendben van utána érdemes csak némi megbontással (én konkréten levenném a hengerfejet) a hengereket, gyűrűket, szelepeket a mechanizmusukkal és az egyéb dolgokat ellenőrizni.
Ugye így logikus, mert egy pl. javíthatatlanul megrepedt blokkra logikátlan időt/pénzt pazarolni.
Ha csak azért kell, mert még jobban tönkre akarod tenni: feltöltöd vízzel, ha nem folyik el akkor örülsz, utána gyertyák ki, kézzel átforgatod, ha okének tűnik, akkor egy kompressziómérés illene, hogy a gyűrűk is rendben vannak-e. Ha nem tömítenek a gyűrűk, akkor láttam már olyat aki pár csepp fékfolyadék hengerbe juttatásával próbálta orvosolni, mondván az majd leszedi a szmötyit ami miatt nem működik. Szóval ha van kompresszió, akkor kitakarítod az üzemanyagrendszert és lehet indítani, aztán taposni amíg ki nem köpi a lelkét szerencsétlen.
Ha esetleg felújításon gondolkozol, akkor én a helyedben mindenképpen szétkapnám a blokkot utolsó csavarig, utána felújítás, hogy ne legyen zsákbamacska és merd használni otthonról 10 km-nél távolabb is. :)
Előttem már leírták. Én még megnézném hogy a vízpumpa nem-e rohadt össze, mert elég gáz lenne ha 5 perc járatás után megfőne a blokk.
Mi egy 7 évet állt Daciát röffentettünk be. Egy új akku elég volt neki. Rengeteg indítózás után elindult. Bár nem szántunk időt karbi tisztításra. Még a benzin is a sajátja volt. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!