Az autók motorjában a szelepek pontosan mire szolgálnak?
Ha jól tudom azokon keresztül jut be a hengerekbe az üzemanyag-levegő keverék.
Nekem egy 6 szelepes 1.0 autóm van, de egy haverom mondja, hogy neki az 1.3 16V még kevesebbet is eszik.
De ha ezeken keresztül jut be a keverék, akkor a 6 szelepes sosem tud annyit enni, mivel csak 6 szelepen keresztül jut be a benzin.
Az mindegy... Egy szívószálon is képes vagy több kólát beszívni, mint kettőn. Magasabb kompresszióarány kell hozzá, oszt' kész. Meg a fogyasztásnak SZINTE semmi köze nincs ahhoz, hogy hány szelepes. Teljesítménytől függ. (Lóerő / kW)
Magyarul tök nem mindegy, hogy mennyire taposol a belébe. Meg ugye a motor lehet, hogy gyenge (1000 ccm) a kasztnihoz képest, míg neki gondolom ugyanaz a Swift kasztnija van, csak nagyobb motorral. Szóval ha nem nyomja neki tövig, akkor ugyanannyi üzemanyag megy be, amennyi kell... Ezt a szelep-dolgot ne úgy képzeld el, hogy adja neki a motor, ahogyan a csövön kifér.
"115 felet elkezd papálni."
Ez jó. :D De pontosan mit is jelent? :D
"Nekem egy 6 szelepes 1.0 autóm van, de egy haverom mondja, hogy neki az 1.3 16V még kevesebbet is eszik."
Ez van mikor a laikus úgy vesz autót hogy kisebb motor van benne, biztos kevesebbet is eszik.
Valóban, ha növeljük a köbcentit akkor egy bizonyos egészséges határig akár csökkenhet is a fogyasztás.
Ilyenkor néz nagyot a vásárló hogy megveszi a kisebb motorú kocsit, ami utólag kiderül hogy többet eszik mint a nagyobb motorral szerelt, ráadásul még szarabbul is megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!