Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mire kell ügyelni használt...

Mire kell ügyelni használt autó vásárlása előtt?

Figyelt kérdés

Holnap megyünk autónézőbe. Valaki összefoglalná, mikre kell feltétlenül rákérdezni, illetve megfigyelni a gépjárművön?

Persze, ha rendben lenne az autó, utána második alkalommal vinnénk szakértő embert is, de most csak magunk leszünk a párommal.

2013. máj. 9. 17:49
 1/10 anonim ***** válasza:
94%
egy fő dolog ha kereskedőhöz mentek ne dőljetek be a szövegének és ne lássa rajtatok hogy tetszik a kocsi mert akkor már a hatalmába is kerültök, ezek sunyi egy népség
2013. máj. 9. 18:01
 2/10 anonim ***** válasza:
97%

Első körben a külsőt kell megfigyelni. Nézz rá a sárvédőknél, és az ajtóknál a hézagokra, ne álljon csálén rajta semmi, mert ha nem egyenletes, vagy nagy/kicsi a hézag, akkor vagy cserélve volt az adott rés,z vagy törve, és egyengetve.

Aztán alá lehet nézni a kocsinak. A küszöbön, és a kerékjárati íveknél nézz körül, hogy van-e rohadás, vagy rozsdafolt. Emellett a karosszérián is tudsz nézelődni, mennyi karc van rajta, és mekkorák. Ha sok karc van mindenhol a kocsin, nagy a valószínűsége, hogy nem kímélték a kocsit.

A motortér: a motorhoz nem értek úgy, mint a karosszériához (apám karosszérialakatos), de itt érdemes figyelni, hogy lemosták-e a motort. Ha igen, az gyanús! Egy általánosan használt, és jó állapotú kocsi motorjának semmi szüksége mosásra. Ha nincs lemosva, tudsz rajta keresgélni olajfolyás nyomokat, illetve lehet nézni azt is, hogy a kipufogó leömlő rohad-e, illetve az egyes gumicsövek milyen állapotban vannak, nem töredezettek-e.

Aztán jöhet a belső tér: itt érdemes nézni, hogy az ülések nincsenek-e szétülve, a kormány nincs-e kopva (ha van rajta védő, az alá be lehet nézni, hátha azért tették rá, hogy elrejtsék), és a pedálok mennyire kopottak. Ezekből lehet következtetni arra, hogy a kocsi mennyit futott, valós-e a km óra állás.

Meg lehet nézni, hogy a beltérben nem sárgák-e a kárpitok, ha igen, akkor abban a kocsiban folyamatosan dohányoztak (főleg a tetőkárpitok hajlamosak sárgulni)!

Próbaút: itt mindenképp jó lenne, ha a motor hideg lenne, amikor elindultok vele. Figyelj arra, hogy egyneletesen jár-e a kocsi indítás után, nem rángat-e, nem jönnek furcsa hangok a motortérből (pl nem "cincog", kopog, nyüszít valami). Szépen húzasd ki az egyes sebességi fokozatokban, figyeld, hogy könnyedén gyorsul-e (persze kategóriájához megfelelően). A váltón figyeld, milyen pontos, és könnyen veszi-e a fokozatokat, illetve a kuplung mennyire kemény.

A kormányon figyeld, hogy nem kell-e ellentartani, egyenesen fut-e a kocsi.

Nos, nagyjából most ennyi jut eszembe. Remélem azért tudtam pár hasznos infót adni. Mindenképp ajánlom, hogy mielőtt megveszitek a kocsit, nézessétek meg valami szakértővel (akár begurulhattok egy szervizbe is átnézetni). Sok sikert a vételhez!

2013. máj. 9. 18:07
 3/10 Vizéli László ***** válasza:
Nem tudom milyen idős autóról van szó, de 1 éve mikor szerelővel megnézettem a kiszemelt jelenlegi autómat, mutatta hogy lehet nézni, főként a dieseleknél, a kormányt mennyire van elkopva, az ülések szövetét. Ebből rá lehet jönni ha valami visszatekerős buliról van szó. Megnézte a motorteret nem-e volt törve. Az ajtókat nyitogatta csukogatta, gondolom ott is a törést vizsgálta. Ránézett egy pillantást a fékbetétre + megrángatta a kerekeket. Valamint a szervízkönyvet ellenőrízte a kilóméteróra állással + hogy garancia idő alatt lett-e rendesen szervizelve.
2013. máj. 9. 18:12
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, a második különösen hasznos volt!

Egyébként magánszemélyhez megyünk, nem szalonba.

2013. máj. 9. 18:13
 5/10 anonim ***** válasza:
91%
2. válaszoló vagyok. Az ajtókat azért nyitogatta, hogy nézze, nem lógnak-e, illetve mennyire záródnak könnyen.
2013. máj. 9. 18:19
 6/10 Vizéli László ***** válasza:
90%
2. Tényleg nagyon hasznos dolgokat írt. Én is adom rá a zöldet. Sikeres vásárlást.
2013. máj. 9. 18:21
 7/10 anonim ***** válasza:

Egyetlen fontos tanács: Hozzáértővel menj, lehetőleg szerelővel nézesd meg az autót, mielőtt megveszed.

A látvány sokszor csalóka, a szép külső, vagy épp ellenkezőleg, a karcos karosszéria, akár a mosott motor nem jelent semmit, ezek megtévesztőek lehetnek ugyanúgy úgy pro, mint kontra.

2013. máj. 9. 20:39
 8/10 anonim válasza:
Az általad választott márkaszervízben történő műszaki bevizsgálás nélkül semmi esetre se vedd meg, még ha az eladó belemegy, akkor is végeztesd el,mert lehet csak blöfföl. A szervízkönyv, első tulaj, hölgy tulajdonos, nem dohányzó, oldalnyi felsorolt extrák, friss műszaki és egyéb "óriási" előnyök csak csali, még ha igazak akkor is. Különben én nem vennék kocsit, az autógyárak a mai csodajárgányokhoz 10-szeres áron adják az alkatrészeket, azt is csak 8 évig kötelesek biztosítani és némelyik beszerelése többe kerül, mint maga az alkatrész. A Trabantos időszak lejárt, én a tömegközlekedést választom, néhe bérelek autót. Autóbuszvezető vagyok, a mentőknél is vezettem, rengeteg ember meghal Magyarország útjain. Túl nagy a lóerő,hatalmas az önbizalom, nagyon kicsi a tapasztalat és a képesség. Bérelni sokkal gazdaságosabb, úgyhogy ha azt akarod, hogy a gatyád megmaradjon rám hallgatsz!
2014. dec. 11. 18:27
 9/10 A kérdező kommentje:
Másfél év után teljesen felesleges volt válaszolnod. Ráadásul nem érdekel a véleményed. Számolni én is tudok, és egy óvodást sem tudnál meggyőzni arról, hogy bérelni gazdaságosabb. Csak mert neked épp van egy autóbérbeadással foglalkozó céged vagy haverod, nem kell hülyeségeket állítani.
2014. dec. 12. 15:44
 10/10 anonim válasza:
Na mi lett belole?
2019. dec. 5. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!