Kamionon mennyi km-t mennek el a gumik?

Mit értesz egyáltalán kamion alatt?
Milyen gumira gondolsz?
-Persze, hogy cserélik. Biztos egy 40 tonnás nyerges póttal télen nyárigumival fog furikázni, nem? :)

Attól függ milyen gumik kerülnek a kamionra és mennyire gyilkolja a sofőr. Ha nincs rugatva, akkor a normális gumik ( Bridgestone, Conti, Michelin ) vígan elmennek 200-250 000km-t.
A futózott és a olcsó noname gumik azok ennek kb a harmadát-negyedét, igaz árban is csak harmada.
Én 964 000km-nél kaptam a kormányzottra Matador Mastert, és most volt cserélve 1 153 000-nél. Asszem ekkor került a hajtott tengelyre ( munkatársam kocsijáról ) 4db melegen futózott Respa gumi, még télig kitart. Igaz én nem is járok minden nap max. terhelésre rakva, akkor ezek a gagyi gumik sokkal kevesebbet bírnának.
Lehet kapni ezekre is téli/nyári gumit, de itthon nem divat ezekkel foglalkozni - a legtöbb cégnél normális gumit sem divat használni. Sokan csak simán futózottat rakatnak mindenhova ( nekem pl a Kraiburg futócsíkos gumikkal jó tapasztalataim vannak, sosem volt velük gond) aminek darabja max 50-60 000 Forint. A jobbaknál már Michelin Remixet raknak fel, az már közelít a 100 000-hez. A fentebb említett prémium gumik ára nettó 160-180 000-től indul. Itthon erre nincs pénz....
Beszélgettünk volánosokkal ( nem mondom meg melyik volánról van szó :P ) ők pl Linglong márkájú kínai vacokt használnak. Azt mondta a sofőr mindig ősszel rakatja fel, akkor friss mintával átvészeli a telet ( állítása szerint 50-60 000km felett már sz@rt se tapadnak azok a gumik, munkatársamnak is van ezt ő is megerősíti ), atána elmegy vele a következő őszig aztán megint csere. Így egy garnitúra 100-120 000 km után kerül cserére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!