Hány mm-es gumiprofilig használható biztonságosan egy gumi?
A télit most vettem decemberben, a nyári már régebbi, használtabb. (Autóhoz kaptam, DOT-szám alapján 2009-es gyártási évűek.)
Tolómérővel rámértem a barázdákra. Olyan 6-7 mm a mélységük.
Meddig lehet/érdemes használni, hogy esőben se érjen kellemetlen meglepetés?
Kedves kérdező!
Az abroncsgyártók ajánlása szerint semmiképpen ne várja meg a törvényileg előírt 1,6 mm-es profilmélységet! A normál nyári abroncsokat 2 mm, a szélesebb és peresebb kivitelűeket 3 mm, a téli mintázatokat pedig 4 mm profilmélység elérésekor ajánlott cserélni.
A jogszabály 1,6 mm-t ír elő, ez alatt cserélni kell az abroncsokat. A kopásjelző hidak is ehhez a profilmélységhez vannak beállítva.
Viszont ez már eléggé kevés. Utcai használat mellett nyári gumi esetén 2 mm alá nem érdemes lemenni, mert ekkora profilmélység kell ahhoz, hogy esőben is biztonsággal elvezesse a vizet. Téli guminál 4 mm-t szoktak előírni, hogy meg tudjon kapaszkodik a hóban és az öntisztulása is megfelelő legyen. Itt külön figyelni kell a mintázatblokkokban található barázdákra: ezek segítenek a kapaszkodásban, ha kerekre kopik a szélük, már nem sokat érnek.
Viszont profilmélységtől függetlenül legfeljebb 6-8 évig biztonságos használni egy gumit. Ennyi idő alatt úgy elöregszik, hogy hiába vannak meg a kellő milliméterek, a gumi anyaga sprőd lesz, nem fog tapadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!