Mért van olyan nagy erőkülönbség a régi és az új autómotorok közt?
Most csak 2 példát írnék le.
Az 1977-es Ford Windsor 5.8 l-es és leadott 137 le-t és 370 nm-t.
Ezzel szemben a 2009-es fejlesztésű ecoboost 2.0 l-es lead 240 lovat és 380 nm-t.
Na ez vagy 5x-ös különbség, de ehhez képest a régi motor harmatgyenge! De mi jó volt abban, hogy olyan gyenge?
Más technológia, más precizitás.
Turbó, hengerenkénti befecskendezés csak ez a 2 dolog viszonylag nagy teljesítménynövekedést eredményez.
Ma már számítógéppel tudnak mindent mérni.
A turbó a titka mindennek, na meg a befecskendezés, a gyújtás, az illesztések....
De ha választani lehet nekem inkább a Windsor motorja kéne. Lehet hogy zabál mint az állat, de akkor is.
Inkább két átlagos motort hasonlítsunk össze!
A 70-es, 80-as években egy átlagos motor tudott mondjuk kb 60 lóerőt. Pl 1.2-es Lada motor
Egy mai autóba, ha csak nem kisautó (Corsa, Swift, stb) szerintem elég ritka az ilyen kis motor. Vegyünk egy 1.4-est, ami tud mondjuk 90 lóerőt, turbósítva 110-120-at.
Ha beleszámítjuk a nagyobb lökettérfogatot, turbót, befecskendezést, máris nem olyan óriási a különbség. Plusz ma más nagyon sok mindent sokkal precízebben elektronika irányít.
Évtizedek alatt szerintem teljesen reális, hogy ennyit fejlődött az autóipar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!