Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hidegen 2-3 ezres fordulat...

Hidegen 2-3 ezres fordulat árthat?

Figyelt kérdés
Reggel sietnem kellet ezért nem vártam hogy bemelegedjen a motor olyan 2000-3000 fordulatig pörgettem.Árthatott az autónak?Ez volt az első ilyen eset máskor mindig csak 1500-ig pörgetem hidegen max, jah és 1.2 benzines Fabia

2013. márc. 28. 16:35
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Próbáld ki azt hogy gyorsításkor 3000 fordulatnál váltasz el, tartós haladás közben pedig 2000-2500 körül tartod a fordulatot.
2013. márc. 28. 20:38
 12/17 A kérdező kommentje:
Okés megpróbálom
2013. márc. 28. 20:42
 13/17 anonim ***** válasza:

De hidegen ne járasd azt a szerencsétlent...

Hadd fogalmazzak úgy, hogy nem mindenki szerelő aki feljön ide...

2013. márc. 28. 20:51
 14/17 anonim ***** válasza:
Hidegen ha 3000 alatt használja akkor semmi baja nem lesz.
2013. márc. 28. 22:25
 15/17 anonim ***** válasza:
Nem hát, persze. Kivéve ha azt vesszük, hogy a hideg olaj kevésbé viszkózus és az alkatrészek közé kevésbé hatékonyan tud bejutni. És ha fém fémen súrlódik az meg ugyebár sosem okozott még kopást...
2013. márc. 30. 16:24
 16/17 anonim ***** válasza:

Idézet a Totalcar egyik cikkéből:

"Ha benzines autónk van, akkor indítsuk be, 20 másodpercig ne nyúljunk a gázpedálhoz, ez után induljunk el az autóval. Ezalatt a 20 másodperc alatt a kenőolaj megfelelően „összetörik”, az olajnyomás felépül és a szóróolajzással kent alkatrészek is megfelelő olajfürdőt kapnak, hiába sűrű és hideg az olaj. Elindulás után ne nyomjunk nagy gázokat és folyamatosan 2000-es fordulat környékén utazzunk, ne alatta, de semmiképpen ne 3000 fordulat felett."

( [link] )

2013. márc. 30. 17:53
 17/17 anonim ***** válasza:

"Sajnos nagy hidegben az olajnyomás nem épül fel azonnal, úgyhogy itt a nagyon rövid, de legkárosabb fázis a hidegindításnál, az elégtelen olajnyomással, relatíve nagy fordulaton forgó motor. Nyilvánvaló, hogy aki nagy gázzal indít és ilyenkor még jobban túlpörgeti a motor, annak időben talán lerövidül ez a fázis, de terhelésben nagyobbat kap a forgattyús mechanika, úgyhogy ezt kerüljük, ez az egyik legrosszabb, amit tehetünk a motorral."

Ugyanabból a cikkből. Én ezért szoktam azt, hogy beindítom, elszívok egy gyors cigit és utána indulok.

Az pedig, hogy az olajnak milyen gyorsan változnak a paraméterei az magától az olajtól is függ. Szintetikus, félszintetikus, viszkozitás stb.

Egy ismerősöm pl még nem is cserélt olajat a 8 éves kocsijába, mert "minek". Ugye értesz? :)

gyakorikerdesek.hu-n ezért kell hülyebiztos válaszokat adni.

2013. márc. 31. 19:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!