Tarthatok-e az autómban önvédelem céljából baltát/fejszét?
Veszélyes és valóban ölhetsz is vele és nem hiszem, hogy legális lenne önvédelem céljából tartani. Csak nem a piros lámpáknál lévő szélvédőmosóktól félsz ennyire? :D
Baseball ütő(fa testápoló:) )?? /Kb 20 éve apámék direkt erre a célra csináltattak egy nagy husángot a szomszédos disco miatt./ Mondhatod, hogy hobbiból baseballozol! :D
A válasz nem egyszerű. Igen és nem.
Attól függ, hogy hol.
2002 májusáig nem tarthattál az autóban önvédelem céljából közbiztonságra különösen veszélyes eszközt. Az erre vonatkozó rendeletet ekkor módosították, és az autó kikerült a tiltásból. Viszont 2003-ban a régi rendeletet hatályon kívül helyezték, a helyére lépő újban viszont autóban csak közterületen engedélyezik, nyilvános helyen nem. (Ennek akkor volt valami aktuális oka - hogy rendezvényekre, amiknek területére autóval be lehet hajtani, ne lehessen bevinni ilyen holmit.) Ennek viszont van egy olyan furcsa mellékhatása, hogy míg teljesen legálisan autókázol a kocsiban lévő önvédelmi cuccoddal a közúton, ha eszedbe jut, hogy vásárolni kéne, be akarsz menni Tescoba, ekkor azzal, hogy beállsz a parkolóba, már jogszabályba ütköző dolgot teszel. :)
Ez priusz nélkül még nem is olyan nagy gáz, de egy viszonylag friss Btk. módosítás miatt (321/A. §) a "korábban személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elítélt személy" esetén ez bűntettnek minősül és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (Illetve három évtől őt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt csoportosan követik el.)
Szóval vicces helyzetek állhatnak elő.
De a korábban említett "fát vágni megyek" verzió tényleg jó, mert "nem vonatkozik a ... tilalom azokra a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport és a szokásos életvitel körében használt eszközökre, melyeknek közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt, feltéve, ha a tényleges munkavégzésen (tevékenységen) vagy az igazolható munkavégzéshez (tevékenységhez) szükséges szállításon kívül a birtoklás (szállítás) rejtve vagy a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben, illetőleg egyéb biztonságos módon történik"
Csak ki ne derüljön, h. nincs is testvéred/apósod, akihez fát vágni mennél, v. pedig egy panel 6. emeletén lakik. :)
Szerintem nem jó sem a balta sem a fejsze,ugyanis az autóban ülve nem tudod őket használni.Nem férsz el velük.
Nekem egy favéső van az ajtóban,már többször használtam.
Mondjuk én asztalos vagyok.
Érdemes tisztázni, hogy mit nevezünk önvédelemnek. Szerintem azt, hogy ártalmatlanítod az esetleges támadót, azaz nem ölöd meg, sőt.
Erre a balta/fejsze nem jó, mert azzal bővel túllépsz ezen a határon, és akkor már neked jár a karperec és a rács az önbíráskodás, ill. aránytalanság miatt.
A baseballütő, ill. egyéb verekedésre/harcra alkalmas eszközök esetén óvatosnak kell lenni. Kezdésnek csomagold be (tedd egy reklámszatyorba), az már változtat a dolog megítélésén.
Tehát ilyen pl.: ne: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!