Lada 2101-esre alufelni? Lent.
Sziasztok!
Jövök hozzátok segítségért. Szeretném édesapámat meglepi a kocsijára 4 db alufelnivel. 2101-es ladája van. Úgy akarom intézni,hogy ne tudja,ezért kérném a segítségeteket abban,hogy milyen elosztású,vagy mi szerint kell venni ilyen felniket? annyit tudok,h 13-as gumikat szokott venni.Egyszer már próbált rá venni,de a gumisnál nem tudták felrakni,mert kellett volna hozzá valami tehermentesítő,vagy mi a szösz,nem tudom,kb. 6évvel ezelőtt volt :) Minden infó,akár tuti linkek,vagy bármi segítene. Köszönöm
Én pár napja, hete a racing-bazaron láttam egy alufelnit, talán BMW-jé volt eredetileg, ami jó a Ladára is.
Úgy rémlik, hogy 4x108-as az osztóköre, de ebben nem vagyok biztos.
Felniből is létezik többféle szélességű, tehát olyan is, amit elméletileg egy az egyben föl lehet rakni.
A Lada osztóköre 4x98, gyárilag 13"-os a kerék, 15-ösnél nagyobbal már nem érdemes próbálkozni. A gyári felni ET-számát sajnos nem tudom. Háromféle megoldás lehet a felnire: vagy találsz 4x98-ast, megörülsz neki és felszereled (kell hozzá 16 darab alufelnihez való csavar, mert azoknak kicsit más a fejük), vagy 4x100-ast veszel és mozgókúpos csavarokkal szereled fel, vagy valami egészen más osztókörű felnit találsz és teszel alá osztókörmódosítót. Ezt mondjuk nem ajánlom, mert utcán semmi értelme nincs. Tehát maradj az első két verziónál: 4x98-as vagy 4x100-as felni.
Az átmérő már jobb kérdés. 13-asnál kisebb nem lehet, mert nem férnek el alatta a fékek, 15-ösnél nagyobbat pedig nem érdemes használni, mert azzal még egész épkézláb gumiméretet lehet választani. No meg az sem mindegy ám, hogy az olcsó alufelnik nehezebbek, mint az ugyanolyan méretű lemezfelnik és egy 15-ös alufelni már elég nehéz ahhoz, hogy rendesen megrángassa a futóművet.
A szélesség sem mindegy: a 2101 gyári felnijei 4,5" szélesek, 165-ös gumikkal. Ilyen keskeny alufelni nincs, de 5"-osak már vannak. De kicsit szélesebb is elfér: megfelelő ET-szám esetén akár 7"-ost is be lehet zsúfolni a kerékjáratba, de az már igen nagy. 5,5-6"-nál szélesebbet ne akarj. Ha túl nagy a felni ET-je, azon a nyomtávszélesítő segíthet, de óvatosan kell vele bánni: a sárvédő alól nem lóghat ki a kerék (a rendőr sem szereti és nem jó, ha berugózáskor ledarálja a sárvédőperem a gumit).
Egyébként itt találsz néhány okosságot a felnikről Lada-viszonylatban:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!