Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy is van ez? (B kat....

Hogy is van ez? (B kat. Jogosítvány)

Figyelt kérdés

Helyzet a következő:

Lassan meglesz autóra a jogosítványom (remélhetőleg e hónapban), és attól számított 2 évig kezdőnek minősül (nem lehet utánfutót vontatni.)

DE 2 éve lesz augusztusban, hogy megvan a motoros jogsim és azt mondták, hogy az autós jogsi csak addig kezdő amég valami nemzetközi kategóriában le nem telt a 2 év. Ha nekem letelik augusztusban akkor utána már vontathatok utánfutót.

Vélemény? Remélem érthetően fogalmaztam :)

2013. márc. 4. 10:43
 1/10 A kérdező kommentje:
Még december közepén mondták az autósiskolában. Nem az "ismerősöm ismerősének a férje" mondta.
2013. márc. 4. 10:45
 2/10 A kérdező kommentje:
És van még valamiféle "korlátozás" ami letelik 2 év után mint az utánfutó?
2013. márc. 4. 10:46
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha az a motoros jogsi A1, A korl., vagy korlátlan A akkor valóban ha az már 2éves, B kategóriában nem lesz kezdő korlátozásod. (ha segégmotorra volt jogsid az nem nemzetközi)
2013. márc. 4. 10:48
 4/10 anonim ***** válasza:
0%

Nem

Az nem nemzetközi jogosítvány

B kategória megszerzését követö 2 évben lehet csak!

2013. márc. 4. 10:49
 5/10 A kérdező kommentje:

Aha, ez gyors volt.

"A Korl." van meg, augusztusban 2 éve lesz. De majd, ha meglesz a "B" akkor átíratom "A2"-re. Olvastam, hogy átírják. Előző héten okmányirodában mondták is, hogy 4 ezer ft befizetése után minden további nélkül. De ez már más téma...

Adok zöld kezet. Köszi.

2013. márc. 4. 10:51
 6/10 anonim ***** válasza:

Bocs, de 4-eske nagyon rosszul tudja. A Magyarországon megszerezhető B kat. jogsi pont annyira nemzetközi, mint az A vagy A korl jogosítvány. Nekem van mindkettő (A is, B is), mindkettő csak egy kategória bejegyzés a NEMZETKÖZILEG elfogadott kártya formátumú vezetői engedélyben. A KRESZ-ben meg ez van:

5. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.

(2) A kezdő vezetői engedéllyel az „A” az „A” korlátozott kategóriára és az „A1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, a „B”, „C”, „D” kategóriára és a „C1”, „D1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel - a Magyar Honvédség kezelésében lévő járművek kivételével - pótkocsi nem vontatható.

Vezetési jogosultságnál pedig nem tér ki a kategóriára, sőt kihangsúlyozza, hogy az első alkalommal történő vezetési jogosultságtól számít, ez nálad az A korl. megszerzésének ideje. Másik kérdésedre is ott a válasz, utast nem szállíthatsz motoron, amíg kezdőnek számít a jogsid.

2013. márc. 4. 13:23
 7/10 anonim ***** válasza:

Ja, az szintén téves információ, hogy az A korl. jogsidat átírják A2-re! Vicces is lenne...

Az A2-t minimum 400ccm-es, 25-35 kw közötti motorral kell letenni, és 35kw-ig vezethető vele majd motorkerékpár, te meg egy 250ccmes max 0-25kw-os motorral vizsgáztál, és ilyet is vezethetsz. Ha 2 éven belül nekimész az A2-nek, akkor a KRESZ vizsgát nem, de minden mást le kell tenned a kategória módosításhoz, ha 2 év eltelt, akkor még a KRESZ vizsgát is újra le kell tenned!

2013. márc. 4. 13:30
 8/10 anonim ***** válasza:
Átírják A2-re, sőt lehet, hogy már átírás nélkül is elfogadják, ezt nem tudom. Az okmányirodáknak minimum többsége még problémázik, nem tudják, mi az új kód, valami ilyesmi kis flanc van, de hogy az Akorl-ból A2 lesz, az már tuti, jogszabály is van róla :) Örülök, hogy végre egy logikus döntést is hoztak, ami jó a motorosoknak... Nekem a fejem fölött változtatták meg az Akorl->A különbözeti vizsga feltételét "2 évnél idősebb Akorl"-ról "1 éven belüli"-re, amikor azt hiszem, pont 1 és 2 év közt voltam, az nagy poén volt és rém logikus is...
2013. márc. 4. 14:04
 9/10 A kérdező kommentje:

ma 13:30

Ha rosszul tudnák az okmányirodában az volna a vicces! És már nem egy ember csináltatta meg ott, és egy motoros oldalon is írták, hogy megérkezett az A2 nekik.

Többieknek köszi!

2013. márc. 4. 16:16
 10/10 A kérdező kommentje:

Sikerült a B kategóriám és arra várok már csak, hogy kiküldjék.

Amit adtak nagy A4-es lap, arra rá van írva, hogy az Akorl. A2-ként lesz bejegyezve. De itt egy kép a régi és az új jogsiról. Az újon már nincs A korl bejegyzés. A2 van helyette.

[link]

2013. ápr. 2. 14:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!