Hogy is van ez? (B kat. Jogosítvány)
Helyzet a következő:
Lassan meglesz autóra a jogosítványom (remélhetőleg e hónapban), és attól számított 2 évig kezdőnek minősül (nem lehet utánfutót vontatni.)
DE 2 éve lesz augusztusban, hogy megvan a motoros jogsim és azt mondták, hogy az autós jogsi csak addig kezdő amég valami nemzetközi kategóriában le nem telt a 2 év. Ha nekem letelik augusztusban akkor utána már vontathatok utánfutót.
Vélemény? Remélem érthetően fogalmaztam :)
Nem
Az nem nemzetközi jogosítvány
B kategória megszerzését követö 2 évben lehet csak!
Aha, ez gyors volt.
"A Korl." van meg, augusztusban 2 éve lesz. De majd, ha meglesz a "B" akkor átíratom "A2"-re. Olvastam, hogy átírják. Előző héten okmányirodában mondták is, hogy 4 ezer ft befizetése után minden további nélkül. De ez már más téma...
Adok zöld kezet. Köszi.
Bocs, de 4-eske nagyon rosszul tudja. A Magyarországon megszerezhető B kat. jogsi pont annyira nemzetközi, mint az A vagy A korl jogosítvány. Nekem van mindkettő (A is, B is), mindkettő csak egy kategória bejegyzés a NEMZETKÖZILEG elfogadott kártya formátumú vezetői engedélyben. A KRESZ-ben meg ez van:
5. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.
(2) A kezdő vezetői engedéllyel az „A” az „A” korlátozott kategóriára és az „A1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, a „B”, „C”, „D” kategóriára és a „C1”, „D1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel - a Magyar Honvédség kezelésében lévő járművek kivételével - pótkocsi nem vontatható.
Vezetési jogosultságnál pedig nem tér ki a kategóriára, sőt kihangsúlyozza, hogy az első alkalommal történő vezetési jogosultságtól számít, ez nálad az A korl. megszerzésének ideje. Másik kérdésedre is ott a válasz, utast nem szállíthatsz motoron, amíg kezdőnek számít a jogsid.
Ja, az szintén téves információ, hogy az A korl. jogsidat átírják A2-re! Vicces is lenne...
Az A2-t minimum 400ccm-es, 25-35 kw közötti motorral kell letenni, és 35kw-ig vezethető vele majd motorkerékpár, te meg egy 250ccmes max 0-25kw-os motorral vizsgáztál, és ilyet is vezethetsz. Ha 2 éven belül nekimész az A2-nek, akkor a KRESZ vizsgát nem, de minden mást le kell tenned a kategória módosításhoz, ha 2 év eltelt, akkor még a KRESZ vizsgát is újra le kell tenned!
ma 13:30
Ha rosszul tudnák az okmányirodában az volna a vicces! És már nem egy ember csináltatta meg ott, és egy motoros oldalon is írták, hogy megérkezett az A2 nekik.
Többieknek köszi!
Sikerült a B kategóriám és arra várok már csak, hogy kiküldjék.
Amit adtak nagy A4-es lap, arra rá van írva, hogy az Akorl. A2-ként lesz bejegyezve. De itt egy kép a régi és az új jogsiról. Az újon már nincs A korl bejegyzés. A2 van helyette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!