Van itt olyosvalaki aki tényleg ért a Mercedes azervizjelző működéséhez?
Pontosan miket néz az? Annyi mindent hallottam már róla de pontosan nincs leírva sehova. KM-állást csak? Vagy az időt is?? Esetleg indítások számát? De olyat is hallottam már hogy az olajat is nézi. Mi az igazság?
Mercedes C220D '98
Miért ne nézhetné az olajat. Sok autóban van már "olajmegkóstoló" :) Nem a viszkozitást méri, az tényleg labormérés, egyelőre, de a dielektromos állandójából tud következtetni az olaj elhasználtságára.
Azt nem tudom, hogy az adott kocsiban hogy van ez. De sok ilyen számítás az ECU által tárolt adatok alapján számítja ki a csere esedékességét, hidegindítások, hidegfutás, nagy terhelések stb. A Tatra pl. az elfogyasztott gázolaj mennyisége szerint írja elő az olajcserét. Az adott km-enként olajcseré valójában csak nagyon durva közelítés.
Persze, létezik ilyen műszer, csak '98ban még űrtechnika volt, az OM604 blokkon lévő Lucas ECU meg elég egyszerű,a Motronic 3-hoz lehet hasonlítani ilyen téren,ezért írtam. A '90es évek elején jelent meg, akkoriban nem volt divat a 6millió szenzor, még a Mercinél sem.
KM-óra állás, megtett KM, ennyi. :)
A Tatra-nál pedig a léghűtés miatt létfontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű olaj, ezért méri az elfogyasztott üzemanyagot is, de ott sem csak ez számít, számolják az üzemórát is. Mármint az újak, mert a régi 813-asokban nincs semmi ilyesmi. :)
de akkor mindig ugyanannyi km megtétele után jelezni, ami elvileg nem igaz :S
A neve is mutatja, FFS (Flexibily...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!