Kezdő vezetői engedély kikerülése?
"KATEGÓRIÁNKÉNT számít a kezdő vezetői engedély! Ergo a B katja lehet 50 éve, akkor sem vihet utast ha ez az első A katja."
Ez ba**mság nem így va. Már az elején leírták hogy az első nemzetközi kategória megszerzése számít a két év.
#12:
Ne hegylakókat, meg blikket linkelj, hanem jogszabályt!
:D
A sokszor idézett 326/2011 így rendelkezik:
2. Kezdő vezetői engedély
6. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül.
(2) A kezdő vezetői engedéllyel az „AM”, az „A” és az „A” korlátozott kategóriára, továbbá az „A1”, az „A2” és a „B1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, valamint a „B”, a „C” és a „D” kategóriára, továbbá a „C1” és a „D1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel – a Magyar Honvédség kezelésében lévő járművek kivételével – pótkocsi nem vontatható.
7. § (1) A „kezdő vezetői engedély” minősítés kétéves időtartama a 6. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamon belül elkövetett közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt jogerősen kiszabott járművezetéstől, járműfajtától vagy kategóriától eltiltás, vagy a vezetői engedély meghatározott időtartamú visszavonásának leteltét követően újra kezdődik.
Itt sehol sem említenek "első nemzetközi kategóriát", vezetési jogosultságot említ a jogszabály, ami szerintem is kategóriánként értendő!
Hiába van valakinek sok éve pl. B kategóriás engedélye, nincs megfelelő motoros gyakorlata! Teljesen más egy billegő utassal közlekedni, mint szólóban. Más kérdés az, hogy sok rendőr leszarja...
Harkonnen ez:
"6. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül. "
Úgy kell értelmezni ahogy le van írva. Szóval akkortól amikor először jogsit csinálsz. Ha csak kategóriára vonatkozna akkor az bele lenne írva.
Abban igazad van hogy nem szerepel benne hogy csak nemzetközi kategória számít. Ebben nem is vagyok 100%-ban biztos. De úgy tudom hogy csak az számít.
"Hiába van valakinek sok éve pl. B kategóriás engedélye, nincs megfelelő motoros gyakorlata! Teljesen más egy billegő utassal közlekedni, mint szólóban. Más kérdés az, hogy sok rendőr leszarja..."
Ez a 2 év a forgalomban való jártasság miatt van.
Persze tény, hogy attól hogy x éve vezetsz autót még nem fogsz tudni rögtön normálisan utast vinni, és fordítva sem fogod rögtön "érezni" az utánfutót, de ez a 2 év nem is erről szól.
Miért értelmez jogot olyan, aki nem ért hozzá? (pláne ilyen hegylakó meg hasonló blikkbulvárral jönni...)
" heeegany válasza:
Harkonnen ez:
"6. § (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül. "
Úgy kell értelmezni ahogy le van írva. "
Igen, pontosan úgy kell értelmezni, ahogy le van írva. Egy B kategóriás jogosítvánnyal szereztél jogosultságot motor vezetésére? Ugye nem? Na ugye.
A "vezetés" fogalma nem olyan uk mukk fukk, hogy ami gurul azt lehet vezetni ezért megszerezted a vezetési jártasságot. Böinget sem vezethetsz azért, mert van vitorlázórepülőre engedélyed! Nem véletlen van kategóriákra bontva a dolog.
15-ös válaszadó, hol volt itt szó arról hogy mi mire jogosít fel?
Valamit nagyon félreértelmeztél. Ahogy a jogszabályt is ezek szerint...
Olvastam már elég sok közlekedéssel kapcsolatos jogszabályt. Ezek alapján ha egy adott kategóriára vonatkozna a 2 év akkor arra utalnának valamilyen formában.
A másik dolog hogy anno, amikor a 2. jogsimat csináltam(A kategória) akkor az egyik elméleti oktatót, aki történetesen jogász és és valami baleseti szakértő vagy mi(aki elemez mindent és kideríti hogy mi hogy történt) megkérdeztem erről. És ő is azt mondta hogy beleszámít a B kategória.
Ööö... lehet, hogy hülyeség, ahogy értelmezem, de nem lehet, hogy "az első vezetői jogosultság" az "első vezetői engedélynek" felel meg? Elég faramuci kifejezés ez.
Minden kategóriában van első!
Háát nem hinném, hogy jó ötlet lenne, ha akár 50 éves B-s jogsival, valaki kezdő motorosként utast szállítana.
Ki kell ismerni, betanulni egy jármtípus viselkedését, sztem reális a 2 év, pláne, ha valaki keveset közlekedik az új jogsival.
17-es válaszadó:
Igen, úgy lenne reális ahogy gondolod. De ez valójában úgy van ahogy a 14. válaszban az utolsó bekezdésben leírtam.
Igen :)
De azért van egy kis kikötés. A 2 év valamilyen jogsival.
Egyébként magamból kiindulva van is értelme. Emlékszem még hogy hogy éreztem magam anno B kategóriánál városban a sok autó között, meg hogy most nyáron A kategóriánál. Azért ég és föld a kettő. (konkrétan egy bajom volt csak, az irányjelzőt mindig úgy felejtettem :D autónál ugye magától visszakapcsol, meg hallom hogy kattog... )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!