Ha van robbanómotor a segédmotoros kerékpáron akkor kell bukósisak és biztosítás is rá?
Igazából a helyes megfogalmazás úgy lenne: segédmotoros kerékpárra kell (kötelező) a sisak és az érvényes biztosítás.
A segédmotoros kerékpár definíciója elég világos: 400w és 4 kW közötti teljesítmény, maximum 50 ccm-es belsőégésű motor (de nem feltétlenül, lehet 3 kW-os villanymotor is benne), önerőből legfeljebb 45 km/h sebességre képes és egy személyt szállíthat (akkor is ha hosszú az ülés és van második lábtartó).
Vannak az ún. Dongók, amik kerékpárból meg a bringára szerelt motorból állnak - azoknak a hivatalos teljesítménye (általában) 400W alatti, így az még nem segédmotor.
Megtaláltam a leírást:
"Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el. "
Akkor lehet 300W és én néztem el. Ezzel meg a sebességhatárral, hogy 40 vagy 45 mindig gondban vagyok... :)
Utánfutó? Azt az infót hol találtad? Legutóbbi emlékeim szerint még nem szabadott vontatni, hiába árultak mindenfélét.
villanybringa asszem 20, vagy 25 a maxija
Lehet bringával vontatni, DE embert (gyereket) nem. Kutyát viszont betehetsz ilyen sátortetős gyári utánfutóba minden gond nélkül, és piszkosul fogja élvezni, ha megszokja.
Az nekem is meglepő, hogy kerékpárral lehet utánfutót húzni, utast szállítani, de smk-on nem...
Ahogy fentebb le lett írva. Ha 300(nekem is ennyi rémlik) w teljesítmény alatt van akkor nem kell rá se jogsi, se biztosítás se bukó. Megengedett max sebessége amit önerőből képes elérni asszem 45km/h lehet(villanybicajokak is annyi, de hálistennek nem elterjedt az olyan ami képes is rá, merthogy sok öregnek a 25km-h is baromi sok, én igencsak veszélyesen közlekednek vele)
Lakott területen egyébként max 40-el mehetsz vele- Lakott területen kívül 50km/h- val akkor ha van legalább bicajos bukó rajtad.
300w tól 4kw-ig pedig SMKP. Ennek a sebességhatára mindenhol 40km/h, kell rá biztosítás, jogsi és becsatolt motoros bukósisak.
Bajer: "Közönséges biciklivel közlekedve is kell védősisak lakott területen kívül"
Ez nem így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!