Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A rendszámot bárhogy elhelyezh...

A rendszámot bárhogy elhelyezhetem, ha jól látható?

Figyelt kérdés
Van egy 125-ös DT-m De a rendszámot nem vízszintesen szeretném elhelyezni, mivel úgy sokat kilóg két oldalra, hanem függőlegesen. Megtehetem ezt, megbüntethet érte a rendőr?

2012. nov. 26. 20:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Igen, megbírságolhat érte!
2012. nov. 26. 20:36
 2/11 A kérdező kommentje:

Az egyik haver eltolta a vasát műszakiztatni, és ott helyben egy kis átalakítást kellett végeznie. A rendszáma, egy tuti kis boltban vásárolt típusspecifikus tartón csücsült. Ez a drága jó vizsgabiztosnak nem tetszett, így változtatni kellett a szögén.

Nos akivel ez megtörténik a műszakin, vagy a rendőr nemtetszését fejezi ki a rendszámmal kapcsolatban, az nyugodtan közölheti, hogy a hatályban lévő jogszabályban csak az áll, hogy jól látható helyre a motorkerékpár hátulján középre fixen kell elhelyezni.

Amitől ez a sztori vicces az az, hogy ezt az a vizsgabiztos mondta, aki egy nappal azelőtt megszívatta a Havert.

?? Hol lenne a legjobb utánakérdezni? Mert ha a rendőrségre megyek be, tuti, hogy a saját érdeküket nézik

2012. nov. 26. 20:45
 3/11 anonim ***** válasza:

"Hatósági jelzések elhelyezésére vonatkozó további műszaki feltételek

28. § (1) A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a pótkocsit úgy kell kialakítani, hogy arra a hatósági jelzés - a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseknek megfelelően - felszerelhető legyen.

(2) A hatósági jelzést, illetőleg annak tartószerkezetét a lassú járműre elöl, az oldalkocsi nélküli motorkerékpárra és a pótkocsira hátul, a többi gépjárműre és a mezőgazdasági vontatóra elöl és hátul, a jármű hosszirányú függőleges felezősíkjában, vagy attól balra, oldalkocsis motorkerékpárra az oldalkocsin elöl, a motorkerékpáron hátul úgy kell elhelyezni, hogy a hatósági jelzés síkja a jármű hossztengelyére merőleges és megközelítően függőleges helyzetű legyen, a járművön túl ne nyúljon, legalsó pontja az úttest szintjétől legalább 0,30 méter, legfelső pontja az úttest szintjétől legfeljebb - amennyiben a felépítmény szerkezeti kialakítása ezt lehetővé teszi - 1,50 méter magasságban és olyan helyen legyen, ahol könnyen leolvasható.”

6/1990 köhém rendelet

2012. nov. 26. 20:52
 4/11 anonim ***** válasza:

A lényeg ez: "a motorkerékpáron hátul úgy kell elhelyezni, hogy a hatósági jelzés síkja a jármű hossztengelyére merőleges és megközelítően függőleges helyzetű legyen"

Közben leesett a tantusz, hogy azt tényleg nem írja a jogszabály, hogy a betűknek hogyan kell állnia, csak azt, hogy könnyen olvashatónak kell lennie.

2012. nov. 26. 20:58
 5/11 A kérdező kommentje:
Mert én eddig úgy tudtam, hogy ha nincs rongálva, hajlítva, letakarva, nem sáros, hanem tisztán látni, addig mindegy, hogy függőleges-e, vagy vízszintes-e, ha jól látható helyen van.
2012. nov. 26. 21:14
 6/11 anonim ***** válasza:

Ha elolvasod a Köhém rendeletet alaposan, akkor abban le vannak írva a megdöntési szögek is, nem csak a távolságok.

Ráadásul elég egyértelműen, így nem nagyon lehet eltérni tőle.

Azt kell betartani ami ott le van írva - ha úgy szereled fel és mégsem tetszik valakinek, akkor a delikvenst nyugodtan elküldheted rendeletet olvasni...

2012. nov. 26. 21:55
 7/11 anonim ***** válasza:

Harkonnen: "a hatósági jelzés síkja a jármű hossztengelyére merőleges és megközelítően függőleges helyzetű legyen". Ez szerintem azt jelenti hogy vízszintben kell felrakni.

Bár ezt is sokféleképpen lehet értelmezni. Például az sincs benne, hogy nem lehet fordítva felrakni... :)

2012. nov. 26. 23:04
 8/11 anonim ***** válasza:
Ha fordítva rakod fel, nem lesz könnyen leolvasható. Szerintem jogos elvárás a hatóság részéről, hogy a közegnek ne kelljen csirkemód hajtogatnia a fejét, ha le akarja olvasni a rendszámodat.
2012. nov. 27. 04:35
 9/11 anonim ***** válasza:

Há' dehonnem, csak a háccsó' fele. :)

Tipikusan két (vagy több) értelműek a magyar jogszabályok, így a KRESZ is, elég szar a megfogalmazás.

2012. nov. 27. 17:34
 10/11 anonim ***** válasza:

mr.flash

Először én is úgy értelmeztem...

:)

De a megadott síkban forgathatod akár 180 fokban is ha "könnyen olvasható"!

Én pl. rendszeresen fordítva próbálom nyitni az üvegajtókat, mert simán elolvasom a túloldalon felrakott "Húzni" táblát ha átlátszik! Valahogy nem zavar a tükörírás!

:D

Szóval egy 90 fokban elforgatott rendszámot le tud fényképezni a trafipax, és Szombathelyen meg majd kisilabizálja a gumitalpú!

2012. nov. 27. 21:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!