Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Motor újravezetékeléseében...

Motor újravezetékeléseében segítség?

Figyelt kérdés
Van egy kismotorom(jawa mustang)elég rossz állapotban.A blokkját most újítom fel csapágy szimering csere lesz.És újra akarom vezetékelni is.(de ehez nem értek)Viszont megakarom azt is tanulni .A motor mechanikai részeivel nincs gondom azokat megcsinálom.Teljesen hülye nem vagyok tudom miből áll a gyújtás és tudom hogyan működik.De azt nem tudom:pl.milyen vezetéket kell vennem hogy kell összecsatlakoztatni a gyújtótekercset a vezetékre?ÉS milyen eszközzel kell ezt megtenni

2012. okt. 20. 13:51
 1/4 A kérdező kommentje:
Tudom,hogy a kondi trafó megszakító milyen kapcsolatban van (szerintem nem lehet valami bonyolt dolog összerakni)csak nem tudom milyen vezetéket kell vennem esetleg annak is van több fajtája és hogyan kell összekötni őket(forrasztani?)Akinek van egy kis szabadideje az segítsen.Köszönöm
2012. okt. 20. 13:56
 2/4 anonim ***** válasza:

Egyszerű dolog, még hozzá nem értőknek se nehéz.

Első dolgod az legyen hogy keresel hozzá bekötési rajzot

(itt 1, nem magyar, de ez is rém egyszerű: [link]

aztán megkeresel minden bekötési pontot ami a rajzon szerepel.

Kábelből 0,75-ös is elég, de ha 1-est használsz az tuti kibír mindent és még nem is túl vastag:) És persze flexi vezeték kell. Nem árt ha több színt veszel(kép szerint 6 szín van), könnyebb eligazodni rajta, meg ha kell akkor a vezetékek végeit címkézd meg hogy tudd hova kell kötni.

Aztán meg csak összekötöd a kép szerint a pontokat, a vezetékeket szépen elrendezve. Aztán ha minden megvan akkor összefogatod őket(szigetelőszalag, vezetékkötegelő vagy valamilyen cső is lehet akár)

Forrasztópálka kellene hozzá ha tartósra akarod megcsinálni, mert hiába veszel olyan sarut amit elég csak rápréselni az tapasztalatom szerint úgy nem sokáig bírja. Viszont ha a vezeték végét vékonyan bevonod forrasztóónnal és úgy présesed rá a sarut akkor az tartós lesz.

Ha jól emlékszem csak faston csatlakozó kell hozzá. Ebből van préselős és forrasztós változat is.

Meg ami a rajzon nincs rajta, de jobban jársz ha megcsinálod az a testkábel. Ugye hátsó lámpa is a sárvédőn meg a vázon keresztül kapja a testet, ha itt gond van akkor keresheted a hibát ezért érdemes mondjuk a lámpa fém házát vezetékkel rákötni pl a blokkfelfogatásra.(rajzon a fekete a test úgylátom)

És lényegében ennyi.

Meg persze a csatlakozókat szigetelni kell, nehogy zárlat legyen valahol. Ezt megoldhatod szigetelőszalaggal is akár. De ha szép munkát akarsz akkor veszel zsugorcsövet és azt raksz rá. Ezt csak ráhúzod és elkezded finoman melegíteni(öngyújtó is jó) ami hatására összehúzódik és rátapad arra amire tetted.

2012. okt. 20. 14:31
 3/4 anonim ***** válasza:

Szóval van egy kapcsolási rajzod, csak a vezeték a kérdés meg a csatlakozója?

Nem olyan bonyolult ám, ez csak egy kismotor 6V feszültséggel (ha jól emlékszem) és nem túl nagy áramokkal.

Sima 1 eres vezetékkel újra lehet húzni, a lényeg hogy hajlékony legyen (nem tömör belsejű, hanem sodrott szálak legyenek a belsejében). 1 mm2-es keresztmetszetű szerintem elég.

Csatlakozóból nagyon sokfélét lehet venni, ismerve a keleti motorokat szemes sarukkal és csúszósarukkal szokták rögzíteni a végeiket, vagy egyszerűen csavarozni. Ezekhez igazából forrasztani sem szükséges, de természetesen lehet vele javítani az érintkezést, pl. nem 3 év múlva lesz az első kontakthiba, hanem mondjuk 4. :)

Konkrétan mi érdekel? Hogyan kell felszerelni egy szemes sarut a vezeték végére?

2012. okt. 20. 14:34
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat :)
2012. okt. 20. 15:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!