A központi zár nem akarja lezárni a csomagtér ajtót, mi lehet a hiba?
Állj oda a csomagtartóhoz, majd próbáld távirányítóval zárni. Ha hallod a zármotor kattanásást, akkor machanikai gond van. Pl. nem kattan be rendesen a zár. Ha nem hallassz hangot, akkor valami elektromos hiba van, leginkább kontakt hiba, vagy a zármotor adta meg magát.
A burkolatot levéve feszültségmérő műszerrel, vagy próbalámpával meg tudod mérni, hogy kap-e feszültséget a zármotor.
Addig meg amíg nem lesz szerelő zárd be kulccsal!
Renaultokban csomagtérben már találkoztam olyan megoldással is, hogy a villanymotor egy fogaskereket hajt meg, aminek a belső része mozgatja el gombtól a rudazatot. Szóval úgy zár, hogy ellöki az útból a zárhoz vezető rudat.
Ha becsukott állapotban ragadt, a hátsó ülést ledöntve mássz be a csomagtartóba. A csomagtér kárpitját bentről le tudod szedni (torx kulcs kelhet).
Kárpit levétele után húzdd szét a csatlakozóját és mérjél rá multival a csatlakozó két vezetékére, miközben nyitod-zárod a központizárat. +12V illetve -12V-ot kell mérned jó esetben. Ha nem, akkor a vezetékben lesz a hiba. Leginkább a csomagtér ajtajának az átvezetésénél hajlamos megtörni, mert itt van a leginkább hajtogatva. Azt is ki tudod mérni, hogy melyik szál a ludas, mert az "lóg a levegőben" mérés közben. Ekkor úgy mérjél rá, hogy a műszer egyik pólusát a kasznihoz érinted (pl csavarfej), a másikat a csatlakozó egyik pólusához. Nyisd-zárd, közben mérj. Ilyenkor jó esetben +12V illetve 0V mérhető, attól függően hogy zár vagy nyit az automatika. Amelyik szálon nincs változás, az lesz a rossz!
Ha nincs multimétered, akkor egy 5-10 wattos 12V-os izzó is megfelel a célnak!
Ha mindent kimértél de mégse működik, akkor a motor lesz megszorulva.
én azért amondó vagyok, mielőtt követed az előző nagytudású kolléga útmutatását, nyisd ki a csomitartót... egy lapos csavarhúzóval finoman feszítsd fel a záron lévő műanyaglapocskát (belül).
így talán kényelmesebb dolgozni:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!