Vettem bekevert fagyálló hűtőfolyadékot, hozzáönthetem a most benne lévőhöz?
Hozzáöntheted, csak arra figyelj, hogy a motorhoz megfelelő legyen. Vagyis ha aluhűtőd van, akkor olyan hűtőfolyadékot önts bele, ami nem bántja az alumíniumot.
Viszont nem sok értelme van az ilyen kutyulásnak. Egyrészt nem fogod tudni, mekkora a fagyáspontja a fagyállónak. Jó, tudom, le lehet méretni és akkor majd meglesz. Másrészt egy idő után úgyis cserélni kell a fagyállót, így érdemes elgondolkodni rajta, hogy nem lenne-e egyszerűbb leereszteni azt, ami most benne van és alapos takarítás után új fagyállóval feltölteni a hűtőrendszert. Tudom, tél van, ilyenkor könnyen hűt, nem fogja felforralni a vizet, viszont például a fűtés hatásfoka is javulhat tőle.
akkor ha beleöntöm nem fog befagyni a víz?:D
és kibírja a telet?
"akkor ha beleöntöm nem fog befagyni a víz?:D"
Ha víz van benne, az elég nagy baj. Vízzel a hűtőben nem egészséges használni az autót, mert a fagyálló többek között a korróziótól is védi az alkatrészeket, illetve van, hogy a vízpumpa is igényli azt a kevés kenőhatást, amit a fagyálló biztosít. Sőt, ha nem desztillált vízről van szó, akkor a vízkő is komoly problémákat okoz a hűtőrendszerben. Ha most víz van benne és beleöntöd a hűtőfolyadékot, akkor is meg fog fagyni a víz, csak nem 0 °C-on, hanem alacsonyabb hőmérsékleten.
"és kibírja a telet?"
Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. A fagyálló nem csodaszer, nem úgy működik, hogy hozzáadsz két cseppnyit a vízhez és az az életben nem fagy meg. A fagyálló koncentrátumot lehet vízzel keverni és a keverési aránytól függ a keverék fagyáspontja. Azt, hogy ez az általad előállított keverék esetén mennyi lesz, senki sem tudja. Vagy ki kell számolni a víz és a fagyálló mennyiségéből, vagy le kell mérni.
pár hónapja vettem az autót hűtő ki lett cserélve rajta mert kilyukadt és bele lett téve új de nem tudom amikor kicserélték milyet tettek bele fagyállót vagy sem érted.
én vettem bekevert fagyállót és azt kérdeztem hogy bele lehet e önteni vagy teljesen fölösleges mert nem ér úgy semmit csak ha leeresztem és akkor öntöm bele.
Ha nem tudod, mi van benne, akkor két lehetőség áll előtted. Az egyik, hogy megméreted a hűtőrendszerben található létyó fagyáspontját. Ha a hűtőfolyadék még nem egészen barna és kielégítő a fagyáspontja, akkor hozzá lehet önteni a bekevert fagyállót, elrontani nem fogja (meg javítani se nagyon). Ha viszont víz van benne, esetleg koszos a folyadék, teljesen feleslegesen öntöd hozzá a fagyállót, mert nem lesz meg a kellő fagyáspontod, a koszt meg nem fogja kitakarítani belőle (nem arra találták ki).
A másik lehetőség az, hogy biztosra mész: leereszted az összes hűtőfolyadékot, kimosod és vízkőteleníted a hűtőrendszert (a fűtőradiátort is, mert most, télen nagy szükséged lesz rá) és úgy töltöd fel készen vásárolt vagy általad kevert, ismert fagyáspontú fagyálló hűtőfolyadékkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!