Egy 1200-1300-as körlámpás ladából készített zsugormotor 4-2-1 leömlővel,50-es rendszerrel hány lovas lenne, ha gyári karbi van rajta?
Az 1500-asok gyárilag 75, az 1600-asok 78 lóerőt tudtak. A zsugormotor - kiindulási alaptól függően - 1500-as vagy 1600-as lesz, ezek lesznek a kiindulási értékek. Ha marad a gyári vezérműtengely és karburátor, akkor sem fognak sokkal többet produkálni. Sajnos a hengerfej csatornái és a vezérműtengely fokolása jelenti a szűk keresztmetszetet, amíg ezekhez nem nyúlsz, nem lesz jelentősen erősebb a Lada. Gyári vezérléshez és hengerfejhez mondjuk teljesen felesleges a 4-2-1 leömlő és az 50-es kipufogórendszer, de te tudod, mire szeretnéd költeni a pénzedet.
Nagytengellyel és dupla Weberrel már változna a dolgok fekvése, de ott is először a hengerfejet kell rendbetenni. A Ladák hengerfejéről ugyanis sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy áramlástanilag optimálisak vagy legalább elégségesek lennének. Én a helyedben a gyári karburátor mellett is inkább ebbe ruháznék be: maradhat a gyári szelepméret, csak ahhoz kell igazítani a csatornákat, mint itt: [link]
Elég szemléletes leírás, szerintem könnyű megérteni, mire gondolok. Sajnos azonban az "okosított" hengerfej önmagában nem elég ahhoz, hogy be lehessen építeni a nagytengelyt. Az igazán komoly tengelyek nagyobb kompressziót igényelnek (akár 10 fölöttit is), ahhoz szintbe járó, púpos, zsebes dugattyú és síkolt hengerfej kell. Ehhez már lehet társítani egy 300° körüli nyitási szögű tengelyt, annál feljebb viszont már lehet, hogy nem érdemes merészkedni, mert a 300 fok feletti tengelyek olyan fordulaton működnek igazán jól, amit a zsugormotor nem kifejezetten kedvel. Viszont egy használható tengellyel, dupla Weberrel (bár én megkockáztatom, hogy egy 296-os nem igényli a DCOE-karburátorokat, jó annak valami kevésbé veszedelmes is) el lehet érni akár 100 lóerő fölötti csúcsteljesítményt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!