Mennyibe kerül havonta egy autó fenntartása benzinköltség nélkül?
Évi pár alkalomra -szerintem- nem nagyon éri meg autót fenntartani.
Kötelező biztosítás: főleg a tulajdonos korától, lakhelyétől, biztosítási bónuszától, autó teljesítményétől függ. Évente 15000-150000 között. Számolhatsz díjat pl a biztositas.hu-n.
Súlyadó: az autó korától és teljesítményétől függ. Ezt is számíthatod kalkulátorral (google: súlyadó kalkulátor). Évente 10-100000.
Casco: nem kötelező kötni, újabb autóra érdemes. Sokféle variáció lehet (balestre, feltörésre, totálkárra, lopásra, stb). Havidíj 2000-20000 (vagy több?).
Olajcsere akkor is ajánlott évente, ha szinte semmit sem jársz vele. Kb 10000-ből kijön, persze nem mindegy milyen autó, milyen olaj, hol csinálják.
4-5 évente téli/nyári gumi: téli elhagyható, ha azt mondod, hogy akkor nem jársz vele (bár sokan amúgy se vesznek). Manapság 50-60000 alatt nincs már garnitúra (téli még drágább is). Akkor is érdemes cserélni 5 évente, ha keveset fut.
Műszaki vizsga: kétévente 25-30000Ft.
Szervíz: na ezt abszolút nem lehet megsaccolni. Én idén még semmi extrát nem költöttem az autóra, mert nem volt baja (égőt cseréltem 2x, 1000Ft/db). Tavaly több, mint 200 ezret költöttem rá... Használt dízelnél egy adagoló/porlasztó hiba ritkán áll meg 200 alatt (nekem a futómű volt a rossz).
Bérelni kb 10000/nap áron tudsz autót (persze általában ~100k kaucióval). Ez már lehet családi méret is (pl Skoda Octavia). És abba csak tankolnod kell (és persze vigyázni rá). Évi pár alkalomra meggondolandó ez is.
Ha tényleg évi pár alkalomról van szó akkor felejtsd el a kocsi vásárlást, bőven jó lesz neked bérelni is.
Csak egy fölösleges teher lesz a nyakadon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!