Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Egy motor KW-t számát mi...

Egy motor KW-t számát mi alapján lehet kiszámolni, és hogy?

Figyelt kérdés
2012. aug. 13. 22:01
 1/9 anonim ***** válasza:
2012. aug. 13. 22:07
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Több módszer is van rá.

Az első a legegyszerűbb: a kezedbe veszed a forgalmi engedélyét és megnézed, mi van beleírva teljesítményként. Ha megtalálod, örülsz neki, de ez nem mindig hiteles (itthon valahogy egy 125-ös sem erősebb 11 kW-nál papíron).

A másik módszer a gyári katalógusok, újságok lapozgatása. Ott is megvan a teljesítmény, néha a kettő nem pont ugyanannyi. Ez a teljesítménymérési eljárások különbözőségéből adódik: főleg sportmotoroknál fordul elő, hogy a gyári mérőpadon szép, nagy ventillátorral fújják meg szemből a motort változó légsebességgel, hogy a ram air-rendszer kedvére dolgozzon, ezt az újságok mérésein (már ha maguknak mérnek) nem mindig tudják produkálni. Ha itt lóerőben találod meg a teljesítményt, akkor sem kell megijedni: 1 lóerő körülbelül 735 wattal egyenlő, át kell váltani őket egymásba.

Aztán van még mód a maximális teljesítmény megismerésére: leolvasod a teljesítmény- és nyomatékgörbéről, ha van. Ez már bonyolultabb, de megoldható.

Ezen kívül - ha már emlegetted - számolni is lehet. Ehhez viszont nyomatékgörbe kell, vagy legalábbis azok a nyers adatok, amelyek alapján felvették a nyomatékgörbét. A fordulatszámból és a fordulatszámhoz tartozó forgatónyomatékból meg lehet kapni az ahhoz a fordulathoz tartozó teljesítményt - teljesítménymérésen is így szokták ezt csinálni. Kicsit hosszadalmas játék.

2012. aug. 13. 22:09
 3/9 A kérdező kommentje:

valami egyszerübb módra gondoltam :)

nincs egy olyan egyenlet amit ha szorzok x,y al akkor kijön ?:D

2012. aug. 13. 22:13
 4/9 anonim ***** válasza:

Ahhoz legalább egy olyan adat kellene, amit ismersz, de ilyet eddig nem említettél.

Egyébként pedig jóval több változós dolog ez annál, hogy valami kézzelfogható adatból (mondjuk végsebességből) ki lehessen számolni.

2012. aug. 13. 22:15
 5/9 A kérdező kommentje:

az első válaszolónak szólt !

köszönöm szépen a leírást , nézegettem motorokat és a1 korlátozott jogosítvány mellé szeretnék nézni valami motort , és elvileg 12kw-ig vezethetem , de a hasznaltmotor.hu-n nincs megadva a kw szám . csak a köbcenti és a lóerő

2012. aug. 13. 22:21
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Te úgy egyébként el is olvasod a válaszokat? Az imént írtam, hogy a kW és a lóerő átváltható egymásba. 1 lóerő egyenlő 735 wattal vagy 0,735 kW-tal.

Az A1 korlátozott jogosítványoddal meg ne vezess semmit, mert olyan nincs. Van A1, amivel 11 kW-ig vagy 15 lóerőig vezethetsz, meg van A korlátozott, amivel 25 kW-ig. Olyan jogosítvány nincs Magyarországon (de még az EU-ban sem nagyon), aminek 12 kW lenne a teljesítményhatára.

2012. aug. 13. 22:25
 7/9 A kérdező kommentje:

köszönöm a kioktató szöveget :D igen elolvastam !

csak gondoltam elmagyarázom mire gondolok .

és igen félre írtam , a korlátozottra gondoltam ami úgy van meghatározva hogy 0,16kw/kg és teljesítmény arányig

és még nincs meg a motorra a jogosítványom csak fontolgatom és ezért is nézegettem a dolgokat ....

2012. aug. 13. 22:41
 8/9 anonim ***** válasza:

Akkor elárulom a titkot, az az arányszám nem jelent semmit, ugyanis:

A: a rendőrök a legritkább esetben nézik, kb soha

B: ez azt jelenti hogy a 25kW-hoz 156 kilónak kell lennie a gépnek, ennek kb mind meg is felel, ha kisebb a súly kevesebb kW van a forgalmiban.

Ugyanis el akarják adni a gyártók is a gépeket, tisztában vannak a korlátozásokkal. Aztán az hogy a papíron 27 lovas 250-es Ninja tud 54-et is már más téma.

De lényeg a lényeg, az arányszám mindegy.

2012. aug. 13. 23:55
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem lehet kiszámolni csak lemérni.
2012. aug. 14. 15:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!