Mire van szükség ahhoz, hogy egy 49 köbcentis motorral forgalomba mehessek? (Bővebben lent)
Igen, köteles vagyok személyazonosságot igazoló okiratot adni neki, De csak egyet. Ami lehet a jogsi. Többet nem vagyok köteles adni neki. Attól függetlenül hogy kéri.
És ezt ügyvéd mondta anno nekem.
A másik hogy sógorom kb 2 évig volt személyi nélkül.
Jogsi meg lakcímkártya bőven elég volt neki.
Én is 2-3 hónapig voltam személyi nélkül, aztán okmányirodába azt mondták amikor csináltattam hogy jogsi és lakcímkártya legyen nálam, az jó mindenre.
Nem is csináltattam volna meg a személyimet ha tanulmányaimhoz nem kérték volna kötelezően hogy legyen érvényes személyim is...
# 11
Akkor az ügyvéded hülye.
Ott a jogszabály, napnál is világosabb - a személyi igazolványt BÁRMIKOR köteles vagy tudni felmutatni rendőri elszólításra.
A jogsi + lakcímkártya valóban jó SZEMÉLYAZONOSSÁG IGAZOLÁSÁRA. Másra nem. Ugyanis ha nem tudod akár az utcán igazolni a személyazonosságodat akkor meg van a lehetősége a fakabátnak, hogy bevigyen az örsre azonosításra.
Ha tudod igazolni akkor már nem vihet be - de személyi nélkül megbüntethet.
Ez azért 100% biztos, mivel nemrég voltunk Szerbiába egy 15 fős csoporttal, amiben több rendőr barátunk is benne van. És az egyik nagyeszű /nem rendőr/ csak jogsit hozott és lakcímkártyát (amivel persze nem engedték át a határon) és akkor volt ez beszédtéma, mind megmondták, hogy a jogsi jó személyazonosság igazolására de bünteti lehet ha nincs személyid.
Nyilván ha leugatom a rendőrt akkor valamibe úgyis beleköt. De itt most nem ez a lényeg. A lényeg hogy megtehetném.
Persze ha akkor igazoltatott volna amikor nem volt személyim szépen elmondtam volna neki hogy nincs. Aztán ha valami gongja van akkor elmagyaráztam volna neki szépen hogy nem kell. Mert nem is kell.
Sógorom járt Romániába, Bulgáriába, Görögországba, Szlovákiába meg talán Lengyelországban is személyi nélkül. Határon ahol ellenőriztek(hiába uniós országok, valahol van/volt ellenőrzés) elfogadták a jogsit is.
Szerbia nem uniós tagállam, lehet ott másak a törvények és kell személyi is. De itt személyit teljes mértékben helyettesítheti a jogsi vagy az útlevél. A rendőr meg főleg nem büntethet személyi hiányáért ha más, megfelelő igazolvánnyal igazolni tudod magad.
Ha így lenne valószínű az okmányirodában nem mondanák azt hogy amíg el nem készül addig nyugodtan használjam a jogsimat a lakcímkártyámmal...
Amúgy meg addig nekem van igazam amíg valaki be nem linkel valami jogszabályt amiben le van írva hogy személyi igazolvánnyal is kell személyazonosságot igazolni...
Nem kötelező felszereltség a kilométeróra. Szóval nem gond ha nem működik vagy nincs.
De ha gyorsan mész akkor nem hivatkozhatsz arra hogy nem működött. Szóval nem árt ha van.
# 15
Be van linkelve a jogszabály a #9-es kommentben.
Ha ez neked nem elég, akkor járj nyugodtan személyi nélkül - egyszer úgyis bele fog kötni egy rendőr, akkor majd sok sikert ahhoz, hogy megmagyarázd neki, hogy nem kell.
Szerbia pedig Schengennel szerződött, Schengeni országok állampolgárai átléphetnek személyi igazolvánnyal (hasonlóan Horvátországhoz és Svájchoz).
Igen, olvastam a jogszabályt. Le van írva hogy személyazonosító igazolvány.
Sóval lehet a jogsi is.
Az meg nincs leírva hogy több, személyazonosságot igazoló igazolvány is kell.
De csak józan paraszti ésszel. Miért mondanák az okmányirodába hogy elég a jogsi is ha az nem elég?
Jézusom, ne legyél már ennyire suta!!!!!
Azt a r0hadt plasztikkártyát hivatalosan úgy hívják, hogy személyazonosító igazolvány!!!!
Sőt, az egész 168/1999 (XI.24.) korm rendelet csak és kizárólag a személyigazolvány (ugye személyazonosító igazolvány!!!) kiadásáról és a hozzá tartozó szabályozásokról szól!
Az okmányirodákban pedig rendszeresen baromságokat beszélnek és mutogatnak másokra, csak dolgozni ne kelljen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!