El merjek indulni egy Skoda 120 L tipusú autóval kb 150 km-re, ilyen melegben?
A közhiedelemmel ellentétben a Skodák nem négykerekű, benzinmotorral hajtott vízforralók. Még melegben is lehet őket használni. Csak ehhez vízkő- és levegőmentes, sehol sem eresztő hűtőrendszer kell. Erre annak idején nem nagyon figyeltek oda a derék szakik, mert sietni kellett, ma meg már nem foglalkozik senki sem az apróságokkal egy ilyen olcsó autónál, elég, hogy guruljon. A 120-asok egyébként sem melegszenek annyira, mint az 1000 MB-k és 100-asok, 105-ösök, 110-esek, mert a hűtő elöl van és legalább a menetszél éri. De ha még a hűtőventillátor is működik és a hőgomba is kapcsol (esetleg előrelátó módon kézi kapcsolót iktattál be), akkor nem fog megrottyanni a víz. Feltéve, hogy nem akarsz teljes terheléssel hegyet mászni, mert azt egyik autó sem szereti ilyen időben.
Ha meg mégis úgy néz ki, hogy baj van, akkor be kell kapcsolni a fűtést (már ha nincs berohadva a fűtéscsap és nem tömődött el teljesen a fűtőradiátor) és teljes fokozatra kell tekerni a radiátort. Benn borzasztó meleg lesz, de az ablakok lehúzásával lehet rajta segíteni. A motor viszont örülni fog, hogy a fűtőradiátoron át is leadhatja a hőjét.
Neked nem annyira kellemes, de még mindig jobb, mint az út mellett állni és várni, hogy lehűljön a felfőtt víz. Bár azért az sem rossz, mikor az ember azt hiszi, hogy "na, most már jó, ki lehet nyitni, rátöltök", aztán kiderül, hogy a 60-70 °C-os víz nyomás alatt volt...
(de legalább nem kell Izlandra menni, hogy gejzírt láss)
13:58-as nagytudású...:Te 100-as skodát nem tudom mikor láttál,ráadásul felforrt vízzel...
Nem a menetszélen múlt a dolog,hanem például nem 2 colos hűtőcsövet kellett volna alkalmazni a 120-as esetében!
Szia.
Ha még megvan a verdád, soha ne használd csak vízzel, ez a titka. Nekem 105-öm volt. Egyszer használtam csak tiszta vízzel, felforrt. Aztán kevertem bele normális arányban (-20-ig) fagyállót, ekkor lett a kocsiban normális hűtőfolyadék és nem hűtővíz. ;) A hűtőfolyadék sűrűbb, lassabban áramlik, jobban közvetíti a hőt.
Úgy nagy nyári melegben is használható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!