Ha egy régi swiftre rakok 13"-os felni helyett 15"-os felnit akkor a kilométer óra már nem pontosan fogja mutatni a sebességet?
Ez igaz is lehet, meg nem is.
A gyárinál nagyobb kerékátmérő esetén több utat teszel meg, mint a mérő gondolná, azaz az órád lefelé csal.
De ez a KERÉKÁTMÉRŐTŐL, és nem a felnimérettől függ!
#1-es vagyok megint.
Amit tehetsz
1. Megméred az új kerékátmérőt meg a régit . Az újat elosztod a régivel, kapsz egy számot, például 1,15. Amit az órád mutat, azt mindig beszorzod ezzel a számmal.
Ezt fejben is megcsinálhatod, vagy az órán átírod a számokat (rajzolsz rá agy új skálát).
2. Keresel egy olyan típusú autót, amin akkora a gyári kerék, mint a te új kereked. Veszel hozzá egy bontott órát, azt beszereled a Swift órája helyett.
3. Veszel egy GPS-t, azt nem érdekli a kerékméret, az a pontosan megtett út alapján számol.
#1 vagyok
#4-nek: "nem biztos hogy csal, mert nem a gumi körül van a mérő hanem az agyban te meg oda nem nyúlsz"
Éppen ez az, hogy az agyban mér, azaz attól függ az, hogy mit mutat az óra, hogy hányszor fordul körbe a tengely (és ezzel együtt a kerék). Viszont ha nagyobb a kerék átmérője, nagyobb utat tesz meg egy fordulat alatt. Az óra meg továbbra is a gyári kerék által megtett úttal számol.
165/50/15-ös abroncsnál pont annyit mutat az órád, amennyit kell.
155/55/15-ös abroncsnál ha 100-zal mész 99-et mutat az órád,
175/50/15-ösnél ha 100-zal mész 98-at.
#8-ra válasz.
Nem, csak direkt kiválogattam azokat a gumiméreteket, ahol kicsi a különbség.
A te eredeti gumid valószínűleg 155/70/13-as.
Ha 155/70/15-ösre cserélnéd, akkor 100-nál az órádon 91-et látnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!