Mennyire menő, földöntúli látvány lehetett 1982-ben Budapest utcáin egy vadonatúj ilyen nyugati autó?
Tegyük fel, hogy valaki olyan gazdag volt, hogy külföldi rokonok és itteni kapcsolatok révén megtehette, hogy hozzon egyet Ausztriából és forgalomba helyezze:
Ma már youngtimer-boyracer-tragacs. Na de akkoriban milyen jelenség lehetett? Megfordultak utána? Gyerekek körbeállták?
Elképzelem az akkori zsírúj 3-ast ebben a parkolóban a többi autó között. Azért nem lenne gyenge látvány.
Azért voltak akkor is nyugati gépek.
A gyerekek az új autókat meg még mindig körbeállják gondolom. Sőt én is meg szoktam állni az utcán egy-egy újabb gép mellett megnézni, legalább nem kell elmenni az autószalonig. :)
Apám meséli gyakran, hogy a hetvenes évek végén - amikor felvették egyetemre - udvarolt egy sváb leányzónak a szomszéd faluba, akikhez gyakran hazajöttek a háború után kiköltöztetett rokonok.
Akkor kapott kölcsön kipróbálásra páréves BMW-t és 911-et is. Azt mondja, hogy az akkor nagyon meglepő is volt, meg nagyon feltűnő is. A 911 főleg, de megfordultak a BMW után is.
Bp-re akkor is hordtak ám be autókat, pl. aki X ideig kint dolgozott vám nélkül behozhatott kocsit. Hallottam olyanról, aki a "Nyugaton" megkeresett pénzéből vett kocsit (pl. Mercit, Fordot), azzal jött haza látogatni, kifelé tömegközlekedett. És ezt olyan gyakran, ahogy a törvény engedte.
1982 - ről nincsenek emlékeim, de a tv - ben lehetett ilyet látni, még évekkel később is. Illetve a Bécsi úti BMW szervízben. Cápa BMW - ből volt néhány, de az is nagyon-nagyon ritka volt. A Pasaréti út elején állt két Opel Kapitän, és lejjebb a Fasorban egy öreg Opel Olympia. Ezek maradtak meg, meg a Bova buszok a Budapest szálló előtt. De ez már a '80 - as évek közepe - vége.
Egyik első autós élményem, hogy egy svájci rendszámú, ennél sokkal öregebb 3 - ast egy fél általános iskolai osztály állt körbe és találgattuk, hogy mi lehet benne a telefon. A CB - re tippeltünk :)
Abban az időban már az nagy szó volt ha volt egy autónak jobb oldalon is tükör. Vagy ha az ilyen ablaktörlőlapáton szélrácsok voltak. i már azt is néztük kerekedett szemekkel hogy hűűhaaa..:-)
Egyszer a Kálvin térnél állt egy lesötétitett ablakú Porsche. Elötte sose láttam ilyet csak matchboxba.
Jó negyed órát lestem mi micsoda rajta. Aztán megakartam nézni a müszerfalat is ezért rátettem a kezeim az ablakra hogy eltakarjam a napfényt, bele a fejem és belestem.
Ott ült egy komplett német család és épp ebédeltek! :D
És negyed órája azt lesték kaja közben hogy mit akarhat ez a hülyegyerek:D
Én is azt mondom, nem mindegy hol.
Pesten ritka látvány volt a nyugati kocsi, de nem is rendkívüli. De csak a kor agymentesei ájultak el tőle. Meg – lehet csak az én környezetemben – a Merci, BMW nem tartozott a menők közé. A bömös még nem volt „feltalálva”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!