A szélesebb gumi nem okoz többlet fogyasztást?
Arra gondoltam,hogy ha nagyobb felület érintkezik az aszfalttal több a fogyasztás(de lehet,hogy ez hülyeség)
Gumi csere előtt állok és tanácstalan vagyok.175 60 R13 gumit néztem ki.
A szélesebb gumi többletfogyasztást okoz. Nagyobb felületen érintkezik az aszfalttal, nagyobb a gördülési ellenállása. Nagyobb felületű mintázatblokkok tapadnak az aszfalthoz, nagyobb erővel kell gyűrni a gumit, hogy elforduljanak.
(most majd jönnek majd, akik megmagyarázzák, hogy a súrlódási erő független a felületek nagyságától, nekik ajánlom, hogy keressék meg a különbséget az általános és középiskolai "fahasábot húzok az asztallapon" kísérlet és az aszfalton gördülő gumi között - lehet, hogy van néhány)
Hogy mennyi a többletfogyasztás? Az a szélesség növekedésétől függ. Ha 175/60 R13 a gyári méret (vagy valami hasonló), akkor kb. 165-östől 185-ös szélességig nem lesz nagyon nagy fogyasztáscsökkenés vagy -növekedés. A figyelmetlenségből vagy "én jobban tudom, hogy mekkora nyomás kell bele, egynyóccal jobban tapad" hozzáállás miatt leengedett kerék többet ront a fogyasztáson, mint a kicsivel nagyobb szélesség. Ha viszont fognád magadat és - a mai divat szerint - malomkő méretű felnire alacsony oldalfalú, borzasztó széles (mondjuk 225-ös) kereket húznál fel, akkor már érzékelhetően nőne a fogyasztás. Több energiát emésztene fel a gumi gördülési ellenállása és nehezebb lenne a teljes kerék, nehezebb lenne megforgatni (az sem teljesen mindegy ám).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!