Mennyi üzemanyagot használ el az autó önindítózásnál?
A szivató nevű ketyere - ami régen kézzel működött, manapság automatikus - a motor hőmérsékletének függvényében ad több üzemanyagot. Aki nem indítgatja egész nap az autót, annak általában lehűl a motorja, így valamivel több benzint kap az automatikus szerkezettől mintha csak simán járna a motor.
Azért nem fog annyit kapni, amivel el tudnál menni 20 km-t. A többletbenzin azért kell, mert a hideg fémre kicsapódik a benzin, ami így nem tudna a hengerekbe jutni és nem tudnád elindítani a kocsit. Szükséges rossz, ez van.
Régen azt tanították, hogyha egy percnél tovább várakozol érdemes leállítani. Én 5 percen túli várakozáshoz már le szoktam "lőni", nem annyira spórolási okból, hanem hogy ne kelljen hallgatnom a csörgőkígyó-hangot. (sokat futott dízelautó)
Elvileg az újabb kocsik esetében azt hiszem valami 30 másodpercet szoktak mondani példának, tehát tisztán spórolási szempontból 30 mp-nél hosszabb várakozás esetében már érdemes leállítani.
Itt:
"
Átlagosan 6-8 másodperc alapjárat felel meg egy indítózási folyamatnak. Ez annyit jelent, hogy - gazdaságossági szempontból - már 10 másodperc várakozás esetén is jobban megéri leállítani az üzemmeleg motort, mint alapjáraton hagyni.
"
Nekem régi autóm van, le nem állítom mert félek hogy nem indul be megint :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!