Dízel vagy gázolaj, mi a különbség?
Arra lennék kíváncsi, hogy mi a különbség a dízel és a gázolaj elnevezés között, más az összetétele, minőséges?
Más fajta motorokban használjuk esetleg (pl régen)?
A gázolaj elnevezés honnét ered?
Semmi különbség! Magyarul gázolaj az neve!
"Nyugaton" a "Diesel" kifejezést használják,/az üzemanyag öngyulladásán alapuló motor feltalálója - Rudolf Diesel - után / ezt akarják nálunk is erőszakkal elterjeszteni az arra illetékesek! "dízel"-ül írva /magyarítva(???) /meg egyszerűen röhejes!
Dejó köszi a 2-es válaszolónak. Pont ezt akartam kérdezni, hogy miért hívják GÁZolajnak. Mert ebből arra következtetne logikusan az ember és én is egy ideig azt gondoltam, hogy földgázból állítják elő a benzinnel ellentétben amit kőolajból. Mostmár tudom, hogy mindkettőt kőolajból csinálják és most már azt is tudom, hogy miért nevezik így.
Bár nekem ez elég fura, elvégre a karburátort is porlasztónak szokták nevezni, viszont a diesel motornál nem porlasztó van hanem befecskendező ami valóban beporlasztja a gázolajat de viszont azt nem porlasztónak nevezzük.
Egyébként a karburátor is azért porlasztó, mert aerosol méretű szemcsékre porlasztja a szívócsőbe a levegővel kevert benzint. Nem hiszem, hogy a gázolajat ennél finomabbra porlasztaná a motorba az injektor, hiszen a konkrét gáz az már léghalmazállapotú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!